Kovács Margit: Nagymama - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Kovács Margit: Nagymama

2020. febr. 20. 11:14

Egy kislány aranysárga szalmakalapban a mama kezét fogva együtt mentek a kisfalu utcáján. Fodros szoknyácskájában körbelibegte a kislány mesélő nagymamáját.

A szombati piacra siettek, hogy megvásárolják a vasárnapi ebéd hozzávalóit. Az apró kis kéz elveszett az idős asszony foltos ráncos kezében. Az emberek szemében e két ember elválaszthatatlannak tűnt. A lány talán első osztályos lehet, egész úton végig csacsog a mama szerető mosollyal válaszol minden kérdésére. A ruhája tiszta frissen vasalt kicsi cipője kopottas, arca vékony, szeme csillogó, hosszú haja copfba fonva. Minden kapuban ismeretlen ismerősök történeteit mesélik.

A piac forgatagától már csak a sorompó választotta el őket. Pirosan villogó szemek várakozásra kényszerítőn. Mikor elhaladt előttük a végeláthatatlan vagon sor, ők ketten találgattak, hogy melyikben mi rejtőzhet. A kislány oroszlánokat vélt látni az egyik vagonban, még a hangjukat is tisztán hallotta. – Nézd nagyi ott az a hatalmas ő a király, micsoda sörény és csodás hang. - Igen kicsikém, én nem látok jól tudod már az én koromban a szem nem a régi. Én mégis valószínűbbnek tartom, hogy aranysárga búzát szállítanak, próbálkozott a nagymama. - Nem, nem szerintem nem, a kislány hangjából a szomorúság volt halható. Végre elment a tehervonat és a vörösen izzó szemek megszűntek villogni. Helyettük a fehér fény vette át az uralmat. Szabadon átkelhetővé tette a síneket.

Meg is érkeztek, sok-sok árus kínálta a portékáját a padokon felhalmozva. A sorok elején színes gyümölcsök csalogatták az érkező vevőket, a ropogós cseresznye vérvörös színével a kislány érdeklődését azonnal felkeltette. - Kérek mama cseresznyét, dallamos hangjával kérlelte szépen a nagymamát. -Veszünk kicsim cseresznyét neked, de előbb répát és zöldséget a holnapi levesbe, válaszolt a nagymama a kérlelésre.

A piacon sok-sok ember árusok és vevők. Az árusok hangosan árulták a termékeiket. Mintha találkozót beszélnének meg minden szombat hajnaltól, hogy megtárgyalják az élet nagy dolgait. Asszonyok és férfiak és nagy, nagy kosarak melyek tele vannak zöldséggel és gyümölccsel. A mama megvásárolta a zöldségeket, ami a másnapi ebédhez szükséges. A kislánynak vásárolt a ropogós cseresznyéből, és egy kiskosár epret is, amit hazafelé úton megeszegetett. Persze minden szem eper egy újabb mesés történetet rejtett. De előtte még elmentek a boltba kenyérért, és csak utána indultak haza a kis faluszéli házba. Mire haza értek az eper elfogyott, a kislány keze és ruhája piros foltosan díszelgett.

-Kicsim több eper jutott a ruhádra mint a szádba, jegyezte meg a mama viccesen.