Magabiztos visszatérés a munka világába - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Magabiztos visszatérés a munka világába

Clerget-Tasi Barbara
2019. aug. 2. 7:36
Életmód

Gyakran az édesanya nem megy vissza dolgozni két gyermek születése között, így sok-sok otthon töltött év következik. Ez idő alatt könnyen elveszíthetjük a karrierépítés során szerzett rutint, a határozott fellépésnek gyakran nyoma sem marad. Tegyünk azért, hogy önbizalommal telve térjünk vissza a kollégák közé!

Gazdag Enikő pszichológus, család- és párterapeuta szerint mindig oka van, hogy ki marad otthon huzamosabb ideig a gyermekeivel, és ki az, aki akár két gyermek születése között is munkába áll.

– Az én-komplexitás különböző szerepekből – például párkapcsolat, munka, család, hobbi – épül fel. Minél több szerepben kiteljesedünk, annál összetettebb a személyiségünk, és annál erősebbnek, magabiztosabbnak érezzük magunkat. Azok a nők, akik hajlamosak több évet egyhuzamban otthon tölteni a gyermekeikkel, anyaságukban képesek a legjobban kiteljesedni, az én-komplexitásukban nagy szeletet kap a szülői szerep. Ebben lelnek meg valami számukra kiemelkedően fontos értéket, vagy egyszerűen ezt hozzák családi mintaként magukkal. Az is elképzelhető, hogy a munkahelyükön nem érte őket elegendő sikerélmény, mint amennyit az anyaság ad nekik. Ez azért már magában hordozza azt is, milyen volt az illető édesanyja: feláldozta magát a gyermekeiért vagy épp ellenkezőleg, állandóan dolgozott. Ennek megfelelően azonosulásról beszélhetünk, amikor a saját édesanyánkat utánozzuk, vagy ellenazonosulás, amikor mindent máshogy csinálunk, mint ahogy otthon láttuk.

Mitől félünk?

– Általában az fél visszatérni a munka világába, aki nem azt tanulta meg a saját gyermekkorából, hogy valahogy harmóniát lehet teremteni a munka és a család között, hanem csak azt látja, hogy ez a két terület gátolja egymás működését – mondja Enikő. – Sok édesanya attól is fél, hogy a korábbi munkahelyén édesanyaként már másként állnak hozzá, ezért a dolgozó anyuka úgy érzi, hogy erőn felül kell teljesítenie, ha meg akarja tartani a pozícióját. Ezek többnyire nem valós félelmek, de mindenképpen megéri leülni a főnökünkkel, hogy beszéljünk az aggodalmainkról. Sokat segíthet a pszichológus is, hogy az édesanya rálásson, mi okozza valójában az önbizalom és a határozottság hiányát.

Egy „szerep” nem elég!

Ha csak egyetlen szerepre építjük az életünket, például az anyaságra, az túl kockázatos

– Ha csak egyetlen szerepre építjük az életünket, például az anyaságra, az túl kockázatos – figyelmeztet a pszichológus. – Azért jó minél több területen helyt állni és kibontakozni, mert ha csak egy szerepre fókuszálunk és az esetleg „kiesik” (felnőnek a gyermekek), akkor az egész életünk összeomlik, mert nem tudunk másba kapaszkodni. Gondot okozhat a párkapcsolatunkban is, ha csak az anyaságra koncentrálunk, amennyiben a férjünk annak idején egy olyan nőbe szeretett bele, aki pörgős életet élt, akivel jöttek, mentek, utazgattak, aztán a gyerekek érkezésével a határozott, energikus nőből egy állandóan otthonülő és fáradt édesanya válik.

Több én-időt!

Az anyaság csodálatos dolog, de nem szabad megfeledkeznünk közben magunkról sem, vallja szakértőnk.

Mindez ahhoz vezet, hogy a nő nem találja a helyét a világban, akár még depressziós is lehet.

– Hiába találta meg önmagát valaki nagyszerűen az anyaságban és a gyermekek körüli teendőkben, egy idő után, ahogy egyre nagyobbak a gyerekek, a tevékenységek nagy része érvényét veszti, vagy egyszerűen az édesanya kénytelen újra dolgozni, ami viszont addigra már egy teljesen ismeretlen tereppé válik az otthon töltött évek során. Mindez ahhoz vezet, hogy a nő nem találja a helyét a világban, nem képes magabiztosan képviselni magát, akár még depressziós is lehet. A legideálisabb az lenne, ha egy anyuka sosem feledkezne meg teljesen a gyermekek érkezése előtti életéről, ehhez azonban az kell, hogy a szereptortából nagyobb szelet jusson az én-időnek.Önbizalomépítő tevékenységek

Szerencsére számos megoldás létezik, ami segíti a visszatérést a munkába, még akkor is, ha már nem tudunk magabiztosan mozogni a játszótereken és a mamás-babás programokon kívül eső világban.

– Még mielőtt munkába állunk, keressük az olyan emberek társaságát, akik segítenek visszarázódni korábbi életformánkba. Vegyük felé a kapcsolatot a régi kollégákkal, látogassuk meg őket a munkahelyen egy kis „pletykálkodásra”, vagy találkozzunk olyan anyukákkal, akik már elkezdtek újra dolgozni. Kezdjünk el úgy öltözni, ahogyan még a dolgozó éveinkben is tettük. Vásároljunk új, munkábajárós ruhákat, ha megtehetjük! Menjünk el fodrászhoz, körmöshöz, járjunk el edzeni! Ha elégedettek vagyunk a külsőnkkel, jóval magabiztosabb lesz a fellépésünk a visszatéréskor is. Az évek során megkopott tudást igyekezzünk pótolni: nagyszerű továbbképzések, nyelvtanfolyamok, előadássorozatok léteznek, ahol ki-ki megtalálja a szakterületének megfelelő felkészítést. Tudatosan készüljünk a dolgozó anya szerepre, hiszen ha így teszünk, akkor sokkal zökkenőmentesebb lesz az első pár hét a munkahelyünkön, ráadásul a gyermekeinket sem zavarja meg az átállás, ha azt érzik, hogy az édesanyjuk boldog és kiegyensúlyozott.

(fotó: Shutterstock)