Magyar premierek Rómában - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Magyar premierek Rómában

Accademia d'Ungheria
2019. jún. 18. 14:14
Életmód

Magyar nyelven olasz felirattal játssza a római Trastevere Múzeum udvarában Csehov Három nővér című darabját a beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház. Másnap pedig szintén Rómában Zsigmond Dezső A Sátán fattya című nagyjátékfilmjét vetítik.

A Vidnyánszky Attila által rendezett darabot június 24-én, hétfőn 21.00 órától játsszák a a beregszászi színház színészei.

Kárpátalja első hivatásos magyar nyelvű teátruma 1993. október 23-án kezdte meg működését. A Vidnyánszky Attila által vezetett társulat már első előadásaival is nagy sikert aratott. A Szentivánéji álom, a Godot-ra várva, a Sólyompecsenye, majd később a Gyilkosság a székesegyházban, Az ember tragédiája, a Dorottya, A szarvassá változott fiú számos ismertséget, elismerést és nemzetközi díjat hozott a csapatnak.

A társulat az ún. „laboratórium színházi” vonulatba sorolható, amelynek jeles olasz képviselője Eugenio Barba. Az ő munkássága életre hívott Olaszországban néhány jelentős műhelyszínházat. Ide tartozik többek között annak a két fesztiválnak a szervezőtársulata is – a fara sabinai Teatro Potlach és a bergamói Teatro Tascabile – ahova a beregszászi előadás szintén meghívást kapott.

A társulat legendás előadásának, a Három nővérnek az olaszországi turnéja három helyszínen lesz. Vidnyánszky Attila erre a rendezésére nyerte el a rangos nemzetközi színházi elismerést, a Mejerhold díjat 2009-ben. Az előadás több alkalommal szerepelt nagy sikerrel külföldön, fesztiválokon, például Moszkvában, illetve Franciaországban a Passages Festival-on 2011-ben.

A Sátán fattya

A Római Magyar Akadémia június 25-én, kedden 19.00 órakor Zsigmond Dezső: A Sátán fattya című nagyjátékfilmjével emlékezik meg a 40-es évek egyik legnagyobb magyar tragédiájáról, a Kárpátalján élő magyarság vészkorszakáról, melyről évtizedekig beszélni sem volt szabad.

A Nagy Zoltán Mihály azonos című művéből készült film, Kárpátalja úgynevezett felszabadulás utáni periódusát (1944-45) tárja a néző elé, és a tizenhat esztendős Tóth Eszter sorsán keresztül láttatja a málenykij robot, valamint a szovjet megszállás borzalmait, amikor is a munkaképes magyar férfiak tízezreit hurcolták el a sztálini lágerekbe, és az otthon maradottaknak el kellett viselniük mindazt a megaláztatást, nyomort, amelyet a szovjet rendszer rájuk kényszerített. Ezekről a testet-lelket nyomorító évekről vall Nagy Zoltán Mihály, illetve Zsigmond Dezső.

A Sátán fattya című filmet az elmúlt két évben számos helyszínen bemutatták, többek között a Moszkvai Nemzetközi Fesztiválon (2018), a Ghent Flanders Nemzetközi Fesztiválon (2018), a Lagów Nemzetközi Fesztiválon, illetve New Yorkban, Washingtonban, Libanonban, Dél-Amerikában, és meghívást kapott a Los Angeles-i magyar filmek fesztiváljára is.