Már 9 ezer kisgyermekes család jelzáloghitele csökkent - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Már 9 ezer kisgyermekes család jelzáloghitele csökkent

EMMI
2020. febr. 2. 9:30
Nyugdíjas nagyszülők

A családtámogatások egyik formájaként 2018. január 1-je óta igényelhetik a családok jelzáloghitel-tartozásuk csökkentését, majd a kormány a Családvédelmi Akcióterv keretében tavaly júliustól tovább szélesítette a jogosultak körét és a támogatás összegét.

A kormány már a második gyermek születésekor is 1 millió forintot, a harmadik gyereknél 4 millió forintot, minden további gyerek születésekor újabb 1-1 millió forintot vállal át a családok jelzáloghiteléből. Az eltelt fél év alatt közel kétszer annyian igényelték a tartozás csökkentését, mint korábban összesen másfél év alatt. Az intézkedés bevezetése óta összesen több mint 9000 kisgyermekes család jelzáloghitele csökkent 13 milliárd forinttal.

Hogyan csökkenthető a jelzáloghitel?

Fontos tudni, hogy a hitelelengedés lehetőségével azok a családok is élhetnek, ahol már vannak gyermekek, tehát ha egy kétgyermekes családba harmadik gyermek születik, illetve egy háromgyerekes családba negyedik, akkor is 4-4 millió forinttal lesz kevesebb a családok jelzáloghitele, és a lehetőség a kamattámogatott csok-hitelek esetén is érvényes. Az igénylés már a várandósság 12. hete után benyújtható, a kérelmeket a lakás fekvése szerinti megye székhelyén működő járási hivatalok (Pest megyében és a fővárosban Budapest Főváros Kormányhivatala) lakástámogatási ügyfélszolgálatain, valamint bármelyik kormányablakban (továbbítás céljából) lehet személyesen benyújtani.

A Családvédelmi Akcióterv eddigi intézkedéseinek valamelyikét már mintegy 110 ezer család vette igénybe. A kormány célja, hogy tovább bővítse a családtámogatásokat.