Még egy hétig kérhető a HPV oltás! - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Még egy hétig kérhető a HPV oltás!

Szondaphone Kft.
2019. szept. 4. 14:23
Életmód

A szülők választása csökkentheti a méhnyakrák jövőbeni előfordulását. 5 tény a HPV-ről.

Szeptember 12-ig dönthetnek a magyar szülők arról, hogy kérik-e hetedik osztályos lányuk számára az ingyenes HPV (Humán papilloma virus) elleni oltást. A vakcinát a 12. életévüket betöltött hetedik osztályos lányok szülei igényelhetik térítésmentesen az iskolákban. Idén ez 46 000 gyermeket érint.

A HPV nem csak méhnyakrákot okozhat, hanem egyéb súlyos daganatos megbetegedések kialakulásában is szerepet játszhat.

Egy friss reprezentatív kutatás szerint a magyar szülők több mint fele (55%) nincs tisztában azzal, hogy a HPV okozta fertőzés mennyire gyakori: a szexuális életet élő nők és férfiak kb. 80%-a átesik rajta élete során. A fertőzöttek többsége nem is tudja, hogy hordozza vírust, pedig 10 százalékuknál tartós fertőzés alakul ki, ami több év alatt akár rosszindulatú daganattá is fajulhat.

5 tény a HPV-ről

1. A „nem rákkeltő” HPV-típusok szemölcsöket okoznak a bőrön (talpon, tenyéren) és a külső nemi szerveken.

2. A „rákkeltő” HPV-típusok a nemi szervek és a végbél hámjában fertőzést, idővel rosszindulatú daganatot is képesek okozni.

3. A HPV elsősorban szexuális érintkezés során terjed, de a fertőzés átviteléhez bőr-bőr kontaktus is elengedő, így az óvszerhasználat önmagában nem jelent megfelelő védelmet.

4. Bizonyított, hogy a méhnyakrákos esetek közel 100 százalékát a HPV okozza.

5. A HPV nem csak a nőkre, hanem a férfiakra is veszélyes: nemi szervi szemölcsök, a hímvesszőrák, valamint a végbélnyílás körüli rákok egy jelentős részének kialakulásáért is felelős.

„A HPV bizonyos típusai ellen vakcinával, a fertőzés következtében kialakult betegségek ellen pedig rendszeres szűrővizsgálattal lehet védekezni. Éppen ezért örülünk annak, hogy a Nemzeti immunizációs programban a 2018/2019-es tanévben több mint 36 000 kamaszlány kezdte el az oltási sorozatot, ezzel az oltható lánykorosztályban kb. 80 %-os átoltottságot tudtunk elérni” – hívta fel a figyelmet Dr. Pátri László, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének alelnöke.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2007 óta rendszeresen elemzi a HPV vakcinákat azok biztonságossága szempontjából és 2017-es jelentésük szerint a HPV oltások biztonságossága kiemelkedő. Az oltóprogramban igényelhető 9-komponensű HPV vakcina megfelelő biztonságossági profilját 15 ezer páciens bevonásával végzett klinikai vizsgálat igazolta.

„Fontosnak tartom, hogy a mellékhatásoktól való félelem ne riassza vissza a szülőket. Mint más oltások esetén, itt is előfordulhat bőrpír, duzzanat az injekció helyén. Ilyenkor sincs ok az aggodalomra, ez általában hamar elmúlik” - hívta fel a figyelmet Dr. Pátri László. “Az oltás a tévhitekkel ellentétben nem okoz HPV fertőzést, sem rákos megbetegedést, hiszen nem tartalmazza a vírust, csak annak egy burokfehérjéjét. Ez úgy működik, mint egy rendszámtábla: segít a szervezetnek felismerni a kórokozót”- tette hozzá a gyermekgyógyász.

(Fotó: Shutterstock, grafikon: Szondaphone Kft. HPV: Ismeretek és védőoltással kapcsolatos attitűdök c. kutatása)