Mégsem annyira egészségesek a gyümölcslevek? - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Mégsem annyira egészségesek a gyümölcslevek?

hirado.hu
2019. máj. 20. 7:27
Életmód

A gyümölcslevek akár ártalmasabbak is lehetnek az egészségünkre, mint ha kólát vagy limonádét innánk. Egy tizenháromezer fő bevonásával végzett kutatás eredménye szerint napi három és fél deciliter elfogyasztott gyümölcslé majdnem negyedével emelheti a korai elhalálozás kockázatát.

Szakértők szerint az ilyen jellegű italok fruktóztartalma inzulinrezisztenciát idézhet elő, felboríthatja a hormonháztartást, ezáltal a zsír a derék körül rakódhat le. Ez pedig szívbetegség és cukorbetegség kialakulásához vezethet – olvasható a brit The Telegraph hírei közt.

Az új kutatásban, mely az Amerikai Orvosi Szövetség (JAMA) folyóiratában jelent meg, száz százalékos gyümölcsleveket hasonlítottak össze olyan cukrozott üdítőitalokkal, mint a kóla vagy a limonádé.

Azt találták, hogy a magasabb halálozási ráta az összes cukortartalmú ital esetében fennáll.

A kutatók szerint az emberek túl sok gyümölcslevet és smoothie-t fogyasztanak, és nem veszik figyelembe ezek magas cukortartalmát. Sokkal egészségesebb lenne, ha valódi gyümölccsel pótolnák az italokat. A maximális mennyiség, amelyet naponta ajánlanak a gyümölcslevekből, százötven milliliter.

Gunter Kuhnle, a Readingi Egyetem docense szerint ez egy rendkívül fontos tanulmány, hiszen legtöbben úgy gondolják, a gyümölcslevek a cukrozott üdítők egészséges alternatívái, pedig sok esetben több cukrot tartalmaznak, különösen a smoothie-k.

A cukrozott italok fogyasztása hozzájárul a fogszuvasodáshoz, a súlygyarapodáshoz és számos más betegséghez. Érdemes lehet tehát lecserélni őket vízre, alacsony zsírtartalmú tejre és egyéb diétás italokra.