Mi történik a gyermekekkel a bíróságon? - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Mi történik a gyermekekkel a bíróságon?

hirado.hu
2019. júl. 17. 9:58
Kamasz a családban

Fontos, hogy a gyermekek érdekei mindenekfelett érvényesülhessenek a bíróságokon. Van olyan eset, amikor a kihallgatás körülményeit teszik gyermekbaráttá – mondta Porkoláb Erika, a Debreceni Ítélőtábla bírósági titkára a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

A gyermekközpontú igazságszolgáltatással 2012-ben kezdtek el foglalkozni, amelynek központjában a gyermekek jogai szerepelnek. Erre azért volt szükség, mert az egyes kihallgatások óriási lelki terhet jelenthetnek még felnőtt emberek számára is, nemhogy egy gyermeknek – folytatta a bírósági titkár.

Fontos, hogy a gyermekek érdekei mindenekfelett érvényesülhessenek. Van olyan eset, amikor a kihallgatás körülményeit teszik gyermekbaráttá: például lehetőséget adnak a gyerekeknek, hogy játékokkal mutassák be mi is történt velük, ha erőszak áldozatai lettek. Ezek az úgynevezett gyermekmeghallgató szobákban történnek. 2011-től a rendőrségeken, 2013-tól pedig a bíróságokon is vannak ilyen helyiségek, jelenleg 56 van ma Magyarországon belőlük.

Az alapvető cél a kíméletes meghallgatás. Ennek egyik formája, ha a környezetet alakítják át. Lényege, hogy a gyermek ne olyan nagy bútorok között tegyen nyilatkozatot, mint a bírósági vádlottak padja vagy a pulpitus, hanem egy olyan szobában, amely a gyermek korának megfelelő bútorokkal van berendezve.

Ahhoz, hogy a gyermek oldottságát még jobban biztosítsák, a gyermekmeghallgató szobákba nem engedik be azokat az embereket, akik amúgy a tárgyaláson jelen lennének, így sem a vádlott, sem a gyermek védője nem tartózkodik a szobában. Csak a családjogi bírák és adott esetben még a jegyző lehet bent a gyermekkel.

Amikor elkövető a fiatalkorú

Fiatalkorú elkövetőknél a bíróság célja, hogy nevelje őt, a fejlődését elősegítse, és abba az irányba terelje, hogy újabb bűncselekményt ne kövessen el.

A fiatalkorú elkövetőknek azért is kell eljönniük a bíróságra és végigélniük a büntetőeljárást, hogy tanuljanak belőle. Megtapasztalják, hogy milyen procedúrával is jár, melyet újra végig kell csinálniuk abban az esetben, ha újabb bűntettet hajtanak végre, sőt realizálniuk kell, hogy a büntetés egyre súlyosabb lesz minden bűncselekmény után – zárta szavait Porkoláb Erika.