Mindent a rezsiutalványokról - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Mindent a rezsiutalványokról

csalad.hu
2019. aug. 29. 9:16
Nyugdíjas nagyszülők

Kilencezer forint értékű rezsiutalványt kap minden nyugdíjas, amelyet a földgáz- és villamosenergia számlák kifizetéséhez lehet felhasználni. Hogyan kapják meg a nyugdíjasok, és hogyan lehet felhasználni azokat? A legfontosabb tudnivalók.

1. A rezsiutalványok értéke egyszeri kilencezer forint, amit három, háromezer forintos címletben kapnak meg a jogosultak. Az utalvány adómentes.

2. A rezsiutalványokat a Magyar Posta kézbesíti szeptember 30-ig, és azokat jövő év március 31-ig lehet felhasználni. A posta a kézbesítést egyszer kísérli meg, a kézbesítés eredménytelensége esetén az ismételt kiküldés iránti kérelmet a Magyar Államkincstárnál kell kérni november 30-ig.

3. Az utalványra jogosultak többek között a 2019 májusában ellátásban részesülő öregségi nyugdíjasok, özvegyi nyugdíjasok, a szülői nyugdíjat, árvaellátást, korhatár előtti ellátást, rokkantsági, rehabilitációs ellátást, baleseti, rokkantsági járadékot, fogyatékossági támogatást, vakok személyi járadékát kapók. A rezsiutalványokra nagyjából 2,6 millió ember jogosult.

4. Nem névre szóló a rezsiutalvány, ezért azt a hozzátartozók is felhasználhatják.

5. A rezsiutalványokat földgáz- és villamosenergia szolgáltatás kifizetéséhez lehet felhasználni; postai csekk befizetéséhez vagy közvetlenül a szolgáltató ügyfélszolgálatán lehet átadni. A részletes tájékoztatás erről a szolgáltató honlapján lesz elérhető.

6. Egyszerre több utalvány is felhasználható több csekk befizetéséhez. A befizetésnél az utalványokon szereplő összeget kiegészíteni csak készpénzzel lehet, bankkártyával nem. Az utalványból visszaadni nem lehet, a többletet a következő számlán írják jóvá. Az utalvány készpénzre nem váltható.

7. Banki átutalás esetén az utalványt a szolgáltató ügyfélszolgálatán kell leadni, amelyet a szolgáltató 15 napon belül ír jóvá.

8. A rezsiutalványokról érdeklődni a 1818-as kormányzati ügyfélvonalon lehet.

(fotó: Shutterstock)