Minimálbért kaphatnak a jól tanuló diákok - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Minimálbért kaphatnak a jól tanuló diákok

Magyar Nemzet
2019. jún. 3. 7:16
Kamasz a családban

Akár a minimálbért is elérheti a szakképzésben tanuló, jó eredményeket elérő diákok juttatása, a jövőben ugyanis jobban odafigyelnek arra, hogy anyagi okok miatt semmiképp ne maradjanak ki az iskolából a fiatalok.

Jelentős anyagi előnyöket hoz az átalakuló szakképzési rendszer. Jelenleg csak a hiányszakmákban, illetve a duális képzésben tanulók kaphatnak pénzt, 2020 után viszont mindenki. Nem is keveset, a Szakképzés 4.0 stratégia ugyanis kiemeli, hogy a tanulói juttatás a jó eredményt elérő diákoknál a technikumban és a szakképző iskolában is elérheti a minimálbért, ami idén nettó 99 085 forint – számolt be a Magyar Nemzet.

A szakképzési ösztöndíj az első félévben – a jelenlegi minimálbérszint mellett – havi húszezer forint, ami a tanulmányi eredmény függvényében negyvenezer forintra növekedhet, illetve ötezerre csökkenhet. A tanév során ennek ötven százalékát kapják meg a tanulók, a másik fele pályakezdési támogatásként a számlájukra kerül. A szakképesítés megszerzésének motiválása érdekében a fiatalok ezt a „zárolt” összeget csak az eredményes szakmai vizsga lezárását követően kapják meg, és eszközvásárlásra, lakhatásra vagy utazásra használhatják fel.

A lemaradóknak indított műhelyiskolában is kapnak majd juttatást a diákok. Itt azonban úgy számolják ki az összegeket, hogy ez a rövid idő alatt elvégezhető részszakképesítés semmiképp ne legyen vonzóbb, mint a rendes szakképző iskolai képzés.

Nyelvoktatás terén a kormány célja, hogy a szakmai képzésben egy idegen nyelvet sajátítsanak el a diákok. A technikumban középfokú nyelvvizsga lesz az elvárt szint, a szakképző iskolában viszont a munkakör elvárásaihoz igazodó szakmai kommunikációs szintet kellene elérni. Mindehhez úgy segítenék hozzá a fiatalokat, hogy – a szakképzési centrumok szervezésében – tízezer diák ingyenes idegen nyelvi képzésen vehetne részt a tanítási időn kívül.