Nagy karácsonyi programkörkép - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Nagy karácsonyi programkörkép

Ivanova Daniela
2019. dec. 7. 9:00
Életmód

Hófödte utcák, a karácsonyi vásár szikrázó fényei és fahéjjal meghintett forralt bor illata: hangolódjunk együtt az ünnepekre! Decemberi programkalauzunkból kiderül, melyek a hónap legszebb adventi eseményei.

Ünnep a Bazilikánál

Idén kilencedik alkalommal nyílt meg fővárosunk egyik legizgalmasabb ünnepi rendezvénysorozata, az Advent Bazilika. A pazar karácsonyi vásár évről évre egyre nagyobb és impozánsabb, igazi kötelező elem az ünnepekre való hangolódás során, természetesen a szó legjobb értelmében. A semmihez sem hasonlítható atmoszféra megteremtéséhez 12 méter magas karácsonyfát állítottak, a Bazilikára vetített 3D-s épületfestést pedig egy speciális szemüveg segítségével csodálhatják meg a látogatók. A gasztronómia és a finom borok, valamint a kézműves alkotások rajongói sem lesznek csalódottak, ugyanis több mint 150 hazai kiállító kapott helyet az idei vásáron. Nemcsak a megszokott vásári finomságokkal találkozhatunk, hanem olyan ínyencségeket is kóstolhatunk, mint például az új karácsonyi csoki kollekció, vagy a szürkemarha-burger. A gazdag kínálat mellett kiemelt fontosságot tulajdonítanak a környezettudatosságnak is: például szívószál-mentessé teszik a rendezvényt és nem kivágott fát, hanem műfenyőt állítanak fel.

Advent a Várkert Bazárban

E gyönyörű helyszínen egészen december 23-ig belekóstolhatunk olyan kulturális csemegékbe, mint például a Kortárs iparművészeti vásár, vagy a Kecskemét City Balett és az Esszencia Zenekar táncszínház előadása. Előbbi esetén több izgalmas portékát kínálnak eladásra: megismerhetjük a hazai ékszertervezők, keramikusok és iparművészek új kollekcióit. Utóbbit pedig egy esti ünnepi műsor keretében tekinthetjük meg, itt a balett és népzene különleges egyvelege varázsolhat el bennünket. Ezeken felül találkozhatunk még élő Betlehemmel a Neoreneszánsz kertben, ahol a gyermekek szülői segítséggel kipróbálhatják a 40 méter hosszú fakutya pályát, sőt, a fotófal előtt betlehemesnek is beöltözhetnek. A Bazár mindemellett meseelőadásokkal, kézműves foglalkozásokkal és esti koncertekkel készül egész hónapban. Sisi Karácsonya címmel adventi sétára is invitálja az érdeklődőket, amelyen felidézik a hercegnő karácsonyi szokásait.

VII. Jótékonyági MikuLÁSS Futás

December 8-án rendezik meg azt a jótékonysági futást, melynek különlegessége, hogy bekötött szemmel kell megtenni a szigetköröket. A Margitszigeti Atlétikai Centrumban szervezett eseményen a futók kipróbálhatják, hogy milyen kísérő segítségével kocogni, így ismerkedve meg a látássérültek élethelyzetével. Az érzékenyítésen a kicsik is részt vehetnek: a 400 méteres MinimikuLÁSS pálya kifejezetten a gyermekek számára hívogató. A befolyt összeggel a Látássérültek Szabadidős Sportegyesületének működését támogatják. A sport öröme mellett teával, forralt borral, süti party-val és egyéb meglepetéssel is várják az ide látogatókat.

Gospel Karácsony

A gospel műfaj szerelmesei a zene önfeledt örömét élhetik át a december 10-i koncerten: először érkezik Magyarországra a világhírű Virginia Union Gospel kórus a New York-i Every Praise szólistáival. A kórus többnyire fiatalokból áll, akikkel együtt énekel olyan elismert gospel énekes is, mint David Bratton, aki 52 héten át vezette a Billboard Gospel listáját. Karmesterük pedig Sir Perry Events, aki tehetségét néhány éve az American Got Talent műsorban is megmutatta, és egészen a döntőig jutott. Egyszerre 30 énekes színpadi jelenléte fogja megtölteni a Kongresszusi Központ termét, ahol örökzöld karácsonyi dalokkal és világslágerekkel (Let it be, Stand by me)

készülnek.

Első Ünnepi Könyvvásár

December 15-ig látogathatjuk meg az Első Ünnepi Könyvvásárt a Petői Irodalmi Múzeumban. A kezdeményezés nem titkolt célja, hogy még személyesebbé tegye az ajándékozás örömét: az a tapasztalat ugyanis, hogy a személyre szabott, gondosan kiválasztott meglepetések keresgélése során évről évre egyre többen adnak könyveket karácsonyi ajándék gyanánt. Ezt hivatott támogatni az Első Ünnepi Könyvvásár, amely egyedülálló kínálattal készül, így több mint 500 féle könyv kedvezményes áron való vásárlására lesz lehetőség. Ismert szerzőket is felvonultat az esemény, többek között olyan humoristákkal találkozhatnak a könyvmolyok, mint Bödőcs Tibor és Kőhalmi Zoltán, de színészek és színésznők is tiszteletüket teszik majd: például Koltai Róbert és Farkasházi Réka. Az eseményt felolvasó estekkel és egyéb programokkal teszik még színesebbé, beszélgethetünk például Kepes Andrással, vagy meghallgathatjuk Varró Dánieltől saját költeményeit.

Klasszikus Karácsony

A Klasszik Rádió hagyományőrző ünnepi műsorára invitálja a klasszikus zene kedvelőit. A karácsonyi forgatag után megpihenni vágyókat december 23-án várják a Budapesti Kongresszusi Központban az Óbudai Danubia Zenekar koncertjére. Elsősorban olyan klasszikus zeneműveket hallhatunk majd, mint például Csajkovszkij Diótörője, vagy Beethoven Örömódája, de Bach és Mozart legnépszerűbb dallamai is felcsendülnek. Mindezek mellett vendégművészek és a legnépszerűbb filmzenék teszik majd teljessé az élményt.


(MTI/Mónus Márton/Várkert Bazár/Shutterstock)