Nálam nyaral az unokám! 7+1 dolog, amire jó, ha figyelünk - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Nálam nyaral az unokám! 7+1 dolog, amire jó, ha figyelünk

Békési Erika
2019. júl. 4. 11:10
Nyugdíjas nagyszülők

Milyen öröm, ha egy-két kiscipő is van az előszobában a nagyszülőké mellett! Unokázáskor megváltozik a világ, színesebbek a napok, pár évet megfiatalodik a nagyi. De jó, ha a kicsi érkezése előtt átgondoljuk, alkalmas-e a környezet a gyermek fogadására.

1. Ellenőrizzük a konnektorokat, vezetékeket! Vásároljunk konnektorvédőket, vagy tegyük megközelíthetetlenné a könnyen elérhető darabokat! A sérült kábeleket javítsuk meg, vagy cseréljük le, az elektromos berendezéseket pedig tegyük olyan helyre, ahol nem éri el őket a kicsi. Különösen figyelünk oda a vasalóra és a vízforralóra!

2. A varrókészlet és a manikűrkészlet különösen izgalmas dolgokat rejt egy kisgyermek számára – és ugyanennyire nagy veszélyeket is. Inkább ne találjanak rá a lurkók!

3. Műanyag zacskó – mindannyiunk félelme, hogy a kisgyermek játszani kezd vele. Ne adjunk rá lehetőséget, tegyük el jó mélyre a szatyor- és zacskógyűjteményt!

4. A konyhában is remekül lehet csörögni, zörögni, pakolni, ha a nagyi nem veszi észre… Nem tudunk állandóan az unokánk sarkában lenni, ezért célszerűbb, ha a törékeny vagy kedvenc zománcos dolgokat magasabb szekrénybe pakoljuk.

5. A gyógyszerek, az alkohol és a vegyszerek sokszor okoznak súlyos balesetet! Nem biztos, hogy a kisgyermek a színes kis bogyókról tudja, hogy nem cukorka, a pet palackba töltött pálinka vagy bor pedig igen-igen hasonlít a vízhez és a szörphöz…

6. A szobai és kerti növények között jócskán akad mérgező fajta. Fikusz, ciklámen, mikulásvirág, anyósnyelv a lakásban, gyöngyvirág, leander, hortenzia, tiszafa a kertben. De a sort még folytathatnánk, mindenesetre fő az elővigyázatosság!

7. El sem tudjuk képzelni, milyen izgalmas játszótér a lakásunk! A lépcső és a polcok csodás mászókák, a párnákkal nagyszerűen lehet labdázni, a liszttel, cukorral, sóval homokozni, a nagyágy meg kiváló trambulin az aktívabb gyermekek számára. Beszéljük meg a szabályokat, magyarázzuk el nekik, mi biztonságos, és mit kerüljenek el!

+1. Készüljünk fel rá, hogy az unokás napok alatt bizony kialakul egy kis rendetlenség. Próbáljuk elengedni az évek óta megszokott napirendet, a mindig takaros ágyat, az üres étkezőasztalt – valószínűleg mindenfelé játékok, ruhák, ceruzák állomásoznak majd. A kert is egy kicsit jobban élni fog a szokásosnál: a labda valószínűleg a kedvenc virágunkba csapódik, a gyümölcsfa ága – éppen érés előtt – véletlenül letörik, és a kerti csap minden eddiginél aktívabb használatban lesz. És ez így van rendjén, mert mindeközben csodás napokat élhetünk meg együtt!