Nem kettő helyett kell enniük a kismamáknak - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Nem kettő helyett kell enniük a kismamáknak

csalad.hu
2019. ápr. 13. 17:04
Babát várunk

Nem érvényes a régi bölcsesség, hogy aki várandós, az “kettő helyett egyen”. Sőt, a szakemberek egyenesen arra figyelmeztetnek, hogy a túlzott energiabevitel az édesanyák és gyermekeik egészségét is veszélyezteti.

El kell feledni azt a régi népi bölcsességet, miszerint aki állapotos, az “kettő helyett eszik” - figyelmeztet egy most bemutatott hongkongi vizsgálat, ami a leendő édesanyák súlygyarapodását elemezte.


A Diabetologia című szaklapban megjelent felmérésben összesen 905 nőt és gyermekét vizsgálták meg, és arra az eredményre jutottak, hogy igazak a korábbi állítások, miszerint a túlságosan sok, és a kelleténél kevesebb felszedett kilogrammok is problémát okozhatnak az érintetteknek. Azok például, akik kifejezetten elhíztak a gyermekvárás idején, a cukorbetegség és a magas vérnyomás kialakulását kockáztatták.


A túl nagy kalóriabevitel ráadásul nem csak az édesanya szervezetét terheli meg túlságosan, hanem a fejlődő babáét is! Sokkal nagyobb esélye van például ilyen esetekben a macrosomiának, vagyis az átlagosnál nagyobb csecsemő születésének. A kicsiknél sem kifejezetten előny a magas testtömeg-index, a kutatók vizsgálata szerint ugyanis összefüggésbe hozható a később kialakuló diabétesszel, szív- és érrendszeri megbetegedésekkel, vagy éppen a storke-kal.


Nem csak a felesleges testtömeg-növekedés, hanem a túlerőltetett súlytartás is egészségügyi problémákhoz vezethet. A hongkongi kutatók vizsgálati eredménye szerint aki csak alig pár kilogrammot szed fel, pontosan olyan betegségekre számíthat, mint aki túlzásba viszi a táplálkozást - írta meg a brit Independent című lap. A kutatásban részt vett majdnem ezer hölgy átlagosan 15 kilogrammot hízott, 42 százalék járt pontosan ezen az ajánlott szinten. Az érintettek 41 százaléka azonban a szükségesnél többet fogyasztott, az alultápláltság mindössze minden ötödik anyukára volt igaz (17 százalék).


Wing Hung Tam professzor, a tanulmány készítője azt javasolja, hogy a hölgyeknek már életük korai szakaszában, az iskolában tanítsák meg, hogy az állapotosság idején mennyi a szükséges és elégséges étkezés. “A legfontosabb talán az, hogy nem szabad két ember helyett étkezni, az semmiképpen sem jó!” Hozzátette, a várandós nők számára naponta nagyjából 300 extra Kcal bevitelt tartanak ideálisnak, azonban ebben az esetben is nagyon fontos a kiegyensúlyozott táplálkozás.


“A megfelelő testsúly tartásában segíthet a mérsékelt intenzitású testmozgás is” - nyilatkozta a professzor, aki szerint a mostaninál sokkal jobban oda kellene figyelni a várandós nők testsúlyának változására, hogy megelőzzék és csökkentsék az esélyét a különböző betegségek kialakulásának.