Nem kíméli a természetet a kímélő mosóprogram - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Nem kíméli a természetet a kímélő mosóprogram

Magyar Nemzet
2019. okt. 7. 14:45
Életmód

Tévhit, hogy az ökotudatos életmódnak megfelel a mosógépek kímélőprogramjának a használata, sőt bizonyos anyagoknál nagyobb kárt okoz, mint a magasabb hőfokú mosóprogramok – idézte a Tudatos Vásárlók Egyesülete egy friss, a Newcastle-i Egyetemen elvégzett vizsgálat eredményeit.

A mosógépek kímélőprogramja nejlon, poliészter, akril vagy egyéb műszálból készült ruhák esetén milliónyi műanyag mikroszálat mos bele a szennyvízbe, annak ellenére, hogy kifejezetten finom bánásmódot igénylő, kényesebb ruhadarabokhoz ajánlják – derül ki a friss tanulmányból. Ezzel nagyobb kárt okoznak, mint a magasabb hőfokú mosóprogramok. Éppen ezért a tudatos vásárlók azt javasolják, érdemes kerülni a szintetikus anyagokat, a túl gyakori mosást és a szárítógépeket.

A Tudatos Vásárlók Egyesületének legutóbbi terméktesztjében a magyar kereskedelemben kapható 14 ismert mosógépet vizsgáltak meg fogyasztói szemmel – számolt be a Magyar Nemzet.

Mivel egy mosógépet jó esetben több évig használunk, a környezettudatosság terjedésével – és persze takarékossági okokból – már egyre több vásárlónál fontos szempont, hogy a választott készülék a lehető legkevesebb vizet és áramot fogyassza az évek során. A tesztben szereplő készülékek között viszont többnél a víz- és energiatakarékosság éppen az alapfunkciók, vagyis a mosás, az öblítés és a centrifugálás rovására megy – derült ki a vizsgálatból.