Nem mozognak eleget a mai fiatalok - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Nem mozognak eleget a mai fiatalok

csalad.hu
2019. aug. 28. 8:35
Iskolást nevelünk

Egy új felmérés szerint a 11 és 15 éves kor közötti dán iskolások mindössze egynegyede végez legalább egy órányi aktív testmozgást naponta. Magyarországon sem sokkal jobb a helyzet.

Egy friss jelentésből kiderül, hogy a 11 és 15 éves kor közötti dán iskolások mindössze egynegyede végez legalább egy órányi aktív testmozgást naponta, amely szerint a mozgásszegény életmód nagy egészségi kockázatot jelent a korosztály tagjaira nézve. Magyarországon hasonlóan lesújtó a helyzet: a gyerekek 74%-a nem tartja be a minimálisan ajánlott, napi 1 óra testedzésre fordított időt se.

Az eredmények megdöbbentették a kutatókat. Kiderült ugyanis, hogy a 11 és 15 éves kor közötti gyermekek háromnegyede napi szinten csaknem 11 órát tölt ülve vagy inaktívan a hétköznapokon.

Szombaton és vasárnap akár a 12 órát is meghaladhatja a mozgás nélkül töltött órák száma.

A Dél-dániai Egyetem professzora, Jens Troelsen „közegészségügyi problémának” nevezte az eredményeket és rámutatott arra, hogy azok „komoly kihatással lehetnek az ország egészségügyi rendszerére” a mozgásszegény életmóddal összefüggő betegségek révén.

Troelsen szerint az eredmények hátterében elsősorban a mobiltelefon, az internet és a számítógépes játékok állnak. A szakember megjegyezte, hogy az elmúlt 10-20 évben megsokszorozódott az elektronikus eszközök száma Dániában, ami azt jelenti, hogy hamarosan nem lesz olyan gyerek az országban, aki előtt ne lenne egy okostelefon vagy egyéb eszköz. A hazánkban végzett felmérésből kiderül, hogy nálunk is nagyon hasonló a helyzet, hiszen a szülők partnerek ebben, 53% ugyanis úgy nyilatkozott, hogy a szabadidejüket, amit a gyermekeikkel töltenek, többnyire videojátékok vagy más számítógépes elfoglaltságok teszik ki.

Az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint egy tinédzserkori gyermeknek naponta legalább hatvan perc közepes intenzitású testmozgás javasolt az egészséges fejlődéhez.

(fotó: Shutterstock)