Nem várható a lakásárak csökkenése - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Nem várható a lakásárak csökkenése

hirado.hu
2019. máj. 14. 13:09
Családvédelmi Akcióterv

Tavaly az erős kereslet mellett jelentősen emelkedtek a lakásárak, éves szinten országosan 15,2 százalékkal, Budapesten pedig 22,9 százalékkal – derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) májusi lakáspiaci jelentéséből.

Mióta Magyarországon 2013 óta pénzügyi egyensúly és gazdasági növekedés van egyidejűleg, továbbá folyamatosan növekednek a reálbérek és elindult a sikeres család- és otthonteremtési támogatási rendszer, elmondható, hogy növekedik a fizetőképes kereslet – fogalmazott Lentner Csaba közgazdász a Kossuth Rádió A nap kérdése című műsorában.

A magyarok 85 százaléka már rendelkezik ingatlannal, aki pedig nem, az előbb-utóbb szeretne saját lakást vásárolni – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Az elmúlt 4–5 évben folyamatosan emelkedtek a lakásárak, amely főleg a fővárosra és a nagyvárosokra jellemző. Ez éves szinten 15–20 százalékos drágulást jelent. A községekben ennek szinte a nyomát sem lehet érzékelni. Úgy véli, kockázatokkal a gazdaság jól teljesítése miatt egyelőre nem kell számolni, ugyanis a lakásárak általában tükrözik a növekvő béreket és a növekvő gazdaságot.

Megjegyezte, fordulat csak ellenkező esetben következne be. Ha csökkennének a bérek és nőne a munkanélküliség, az biztosan kihatna a lakásárakra is. De egyelőre ilyen esettel nem kell számolni, a lakásárak maximum stagnálni fognak, de csökkenni nem – tette hozzá.

Lentner Csaba arról is beszélt, hogy a fizetőképes keresletnek van egy másik oldala is a beruházások vonatkozásában. Amíg a hazai és nemzetközi pénzügyi piacokon a kamatok minimálisak, addig a lakások és ingatlanok egyfajta menedékértékkel fognak rendelkezni. Ez azt jelenti, hogy az emberek a szabad pénzforrásaikat úgy tudják leginkább biztonságban tudni, ha ingatlanba fektetnek – hangsúlyozta.