Nyári táborba megy a gyermek – mit ne felejtsünk el? - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Nyári táborba megy a gyermek – mit ne felejtsünk el?

K&H gyógyvarázs program
2019. jún. 12. 10:04
Kisgyermeket nevelünk

Bár számtalan tábor közül lehet választani életkor, helyszín és tematika szerint, tábori alapcsomagra minden gyermeknek szüksége van. A K&H gyógyvarázs program összegyűjtötte, hogy mi az, ami nélkülözhetetlen, ha a gyermekünk nyári táborba megy.

Megfelelő ruházat

A pakolás előtt érdemes ugyan megnézni az időjárás előrejelzést, mivel azonban a nyári hónapokban egy nap alatt akár több mint 15 fokot is változhat a hőmérséklet, hideg és meleg holmival egyaránt készüljünk. Nem árt számolni a nyári záporokkal sem, így esőköpeny és plusz váltás ruha is legyen kéznél. Mivel a nyári táborok leggyakoribb programja a strandolás és a túrázás, ezért az ezekhez szükséges felszerelések – előbbihez fürdőruha, strandtörölköző, papucs és naptej, utóbbihoz zárt ruházat, megfelelő cipő és kullancsriasztó – mindenképpen kerüljenek a csomagba. A sapka és napszemüveg pedig mindenképpen alapvető kellékek.

Amit elsőként pakoljunk be: a gyógyszerek

Ha a gyermekünk szed valamilyen gyógyszert, az legyen a legelső, ami bekerül a táskába. A gyógyszerek mellé mindenképpen mellékeljünk pontos írásos útmutatót arról, hogy melyik gyógyszert mikor és hogyan kell szednie a gyermekünknek, és gondoskodjunk arról is, hogy a tábor szervezőihez eljusson az információ.

Apró balesetek

Nyáron több veszély fenyegeti gyermekeinket, mint az év többi részében, ezek közül a leggyakoribbak a hallójárat gyulladása, a napégés, a növény- és rovarcsípések, valamint a Lyme-kór. Szerencsére azonban ezek többsége könnyen megelőzhető. A gyermekek vékonyabb bőre érzékenyebb az erős napra, ezért a naptej használata mellett is fontos, hogy jól szellőző, hosszú ruházattal védjük a bőrüket a leégéstől, valamint a kullancsoktól is. Nyáron többször fordulnak elő kisebb balesetek is, ezért a horzsolások, vágások, zúzódások, rándulások kezeléséhez hasznos, ha a táskában van sebtapasz, sebfertőtlenítő és akár kötszer is. Ezek használatát még az indulás előtt mutassuk meg a gyermekünknek.

Folyadékpótlás

A nyári forróság a gyermekek szervezetét jobban megterheli, ezért fokozottan oda kell figyelni arra, hogy rendszeresen igyanak. A kiszáradás veszélye napi 3-4 liter bevitt folyadékkal elkerülhető, ráadásul a hőguta ellen is véd a sok folyadék, ezért hívjuk fel gyermekünk figyelmét arra, hogy ne csak akkor igyon, ha megszomjazik, és tegyünk is be neki kulacsot, amit alkalmanként feltölthet.

Iratok és költőpénz

Az igazolványok és a költőpénz alapvető kellékei a menetfelszerelésnek. Ha tanácstalanok vagyunk azzal kapcsolatban, hogy mennyi pénzt adjunk csemeténknek és milyen igazolványokra lesz szükség, nyugodtan kérdezzük meg a tábor szervezőit, vagy akár más szülőkkel is egyeztethetünk erről. Indulás előtt érdemes átbeszélni gyermekünkkel, hogy egy napra körülbelül mennyi költőpénz jut, hogy kitartson a tábor végéig.

Elektromos eszközök

A digitális generáció tagjai számára mindennapi eszköz a telefon, amit ők a hívás mellett játékra és fotózásra is használnak. Emellett a gyermekek vihetnek magukkal fényképezőgépet is, ha a fotózás a hobbijuk. Persze ne feledkezzünk meg a készülékek töltőiről sem.

És ha még fér a táskába...

Ha azt látjuk, hogy a kötelező holmik már bekerültek a csomagba és még mindig van némi hely, akkor jöhetnek azok a holmik, amik bár nem feltétlenül szükségesek a táborba, mégis sokat segítenek abban, hogy a gyermekünk az idegen környezetben is otthonosan érezhesse magát. Egy kedvenc alvóka vagy akár egy kispárna még a nagyobb gyermekek számára is megnyugtatóan hat. Érdemes néhány játékot is bepakolni, amivel akár egyedül is lefoglalhatja magát, ha egy kis nyugalomra vágyik (pl. kedvenc könyv, Rubik-kocka), és olyat is, ami társaságban játszható, mint például egy könnyű társasjáték, pingpong- és tollaskészlet, vagy egy pakli kártya.