Okosotthonok védik az időseket - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Okosotthonok védik az időseket

MTI
2019. szept. 19. 15:39
Nyugdíjas nagyszülők

Magyarországon egyedülálló innovatív idősügyi szolgáltatást vezetett be az V. kerületi önkormányzat, az úgynevezett "okosotthon" program keretében egyedül élő idősek otthonait szerelik fel digitális eszközökkel, amellyel enyhíteni kívánják a magányukat és növelni a biztonságérzetüket.

A program elsődleges célja az abban résztvevő – 65 évet betöltött, egyedülálló, otthonát korlátozottan elhagyni képes, jelzőrendszeres házi segítségnyújtásban résztvevő – idős emberek életminőségének javítása – olvasható a közleményben.

A szolgáltatás keretében monitorozzák a fiziológiai állapotot, nyomon követik az idős ember mozgását. Video chat szolgáltatással segítik a programban résztvevők társadalmi kapcsolatainak erősítését, és riasztják az illetékeseket, ha az idős ember elveszíti az eszméletét vagy sokáig mozdulatlan, és akkor is, ha betörnek a lakásába.

A jelzéseket fogadó központi rendszer a normális életviteltől eltérő eseményeket a mesterséges intelligencia segítségével ismeri fel.

Az amerikai mintára kifejlesztett "okosotthonoknak" köszönhetően elkerülhető vagy elhalasztható az, hogy az idős ember bentlakásos intézménybe kerüljön.