Örökbefogadott Állatok Napja - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Örökbefogadott Állatok Napja

Doktorok az Állatokért Állategészségügyi Alapítvány
2019. szept. 11. 12:44
Életmód

A szaporítók elleni harcnak szentelték a szervezők az idei, VII. Örökbefogadott Állatok Napját, ahol nemcsak hasznos tudnivalókkal, hanem élményekkel is gazdagodhatnak a résztvevők.

Szeptember 14-én, szombaton, 10.00 és 15.15 óra között a Népligetben, a Planetárium mögötti területen az Illatos úti ebtelepet támogató Doktorok az Állatokért Állategészségügyi Alapítvány szervezésében, a Kőbányai Önkormányzat támogatásával megvalósuló, izgalmas bemutatókkal is kecsegtető rendezvény célja, hogy az örökbefogadás ösztönzésén kívül bővebb ismeretekkel lássa el az érdeklődőket a helyes állattartással kapcsolatban is.

A szaporítók elleni harc egyik legfontosabb lépése, hogy megértessük mindenkivel, miért nem szabad szaporítótól kutyát vásárolni – hívja fel a figyelmet Dódity Gabriella, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság (FÖRI) Állategészségügyi Szolgálatának Illatos úti telepét segítő Doktorok az Állatokért Állategészségügyi Alapítvány (DOKTA) kuratóriumi tagja. – A szaporítók a jogszabályokat nem tartják be, tudás és megfelelő engedélyek hiányában pároztatják az egyedeket, kizárólag a minél nagyobb anyagi előnyt szem előtt tartva „állítják elő” a kutyakölyköket.

A szukákat a lehető legtöbb egyed érdekében minden tüzeléskor pároztatják, kizsigerelve ezzel a testüket. Amikor a szervezetük már nem bírja a terhelést, legyengül, megbetegszik, és már nem hoz hasznot, sokszor kivégzik, vagy utcára dobják, sorsára hagyják. Rengeteg hasonló sorsú kutya kerül a gyepmesteri telepekre vagy a civil szervezetekhez. Az állatokat a lehető legkisebb helyen, szűk ketrecekben, pincékben, sötét zugokban, bezárt ládákban tartják. A kölyköket a törvényben is előírt 8 hetes kor előtt elválasztják anyjuktól, sok esetben visszafordíthatatlan kárt okozva ezzel. Az így „előállított” kiskutyák szinte kivétel nélkül betegek, egészségtelenek, és lelkileg sincsenek rendben.

Nagyon fontos, hogy aki úgy véli, hogy szaporítóval áll szemben, az azonnal értesítse a hatóságokat, a település jegyzőjét vagy a rendőrséget – tette hozzá Dódity Gabriella.

Az alapítvány másik fontos küldetése a VII. Örökbefogadott Állatok Napján, hogy gazdit találjon az ország gyepmesteri telepeinek történetében első, az Állategészségügyi Szolgálat Illatos úti telepén rehabilitált hat kutyának: Zsöminek, Roninak, Misának, Malinak, Tökinek és Frodónak.

Az örökbefogadásukra pedig – alapos megfontolás és ismerkedés után – leghamarabb másnap, az Illatos úti telepen lesz lehetőség.

A szervezők az örökbefogadott állatokon és gazdijaikon kívül várnak minden kutya- és macskatartót, valamint olyan állatbarátokat is, akik még csak fontolgatják négylábú házi kedvenc "beszerzését".

Lesz kutya-gazdi szépség- és kutyabehívó verseny, a kutyanevelésben segítséget jelentő, új módszereket felvonultató érdekes bemutatók, óriás méretű kutyás ki mit tud társasjáték, örökbefogadott állatok közös fotózása és kutya–hűségeskü, kutya–gazdi fotózás, örökbefogadási tanácsadás.

Részletes program


(Fotó: Shutterstock)