Pinokkió, az öntudatára ébredő robotgyerek - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Pinokkió, az öntudatára ébredő robotgyerek

Pesti Magyar Színház
2019. szept. 16. 15:13
Életmód

A Pinokkió történet XXI. századi átdolgozását mutatja be a Magyar Színház, amelyben Eperjes Károly – Geppetto szoftverfejlesztőként hoz létre egy robotgyereket, egy lassan öntudatára ébredő kisfiú.

Az alkotók feltörték az amerikai rajzfilm cukormáz fedelét és találtak alatta egy másik mesét, ami komolyabb és veszélyesebb, mint az eredeti volt. Ez nem trendi nézőcsalogatás, hanem izgalmas lehetőség arra, hogy naprakész formai megoldások várják a nézőket.

A robotgyerekkel megtörténik a XXI. század megannyi kihívása: tévés tehetségkutatók, high-tech kiállítások, hacker támadások. A mai gyerekek már nem zsebtolvajok, csibészek szeretnének lenni, hanem celebek, influenszerek, menő sztárok. Megannyi új kihívás és új lehetőség. Ezek olyannyira csalogatók, hogy értük még hazugságba is keveredhet az ember és megszegheti az ígéretét. Van tétje a választásnak, és ezt a gyerekek jobban értik, mint ha a 150 évvel ezelőtti jelképeket akarnánk elmagyarázni nekik. Éppen ezért a történet átdolgozói megvizsgálták a mese patentjait, és megpróbálták lélektanilag hitelessé gyúrni.

A PIN:okkió lehetne teremtéstörténet is, hiszen Geppetto teremt valamit vagy valakit. Felvetődnek kérdések: mi a különbség az öntudatra ébredő robot és az ember között? Hol a lélek határa? – Csupa olyan kérdés, ami sok asszociációt szülhet a nézőben akár felnőtt, akár gyerek.