Sáráné Lukátsy Sarolta: A hibernált skorpió esete - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Sáráné Lukátsy Sarolta: A hibernált skorpió esete

2020. febr. 19. 19:54

Készülődött a kis család. Gondban voltak, hogy meleg holmit vagy nyárra való ruhát vigyenek. Mert elhatározták, hogy most az egyszer nem otthon töltik a karácsonyt, hanem valamilyen meleg éghajlatú vidéken.

Puerto Rico-ra esett a választás: mediterrán térség, esőerdő, különálló sziget, közel van az Egyesült Államok, még sincs olyan sok ember. A családfő elintézett mindent, a szállás, a repülőjegy is sikerült az internet segítségével. A gyerekek még kicsik, de majd alszanak a közel tízezer km-es repülőúton.

A repülőtéren sürgősen lekerültek róluk a télikabátok. Az apa kocsit bérelt, és viszonylag gyorsan megtalálták a megrendelt szállást. Sok lépcső vezetett föl a virágos verandához, a pálmafák szinte az ablakig nyújtogatták ágaikat a párás levegőben. A gyerekek hamar birtokba vették a színes bútorokat, játékokat, a felnőttek pedig ismerkedtek az ultramodern berendezésű konyhával, az elegáns nappalival, ami csak az övék volt egy hétig. A hálószobában a moszkitóháló igen jó szolgálatot tett az éjszakai rovarok ellen, de a kis zöld gekkók még nappal is a falon mászkáltak.

Másnap lesétáltak a közeli tengerpartra. A kicsik önfeledten tapicskoltak a puha, meleg homokban, még a tengerbe is bemerészkedtek, bár a legkisebb még csak totyogott. Szorgalmasan gyűjtötték a színes és különleges kagylókat, de ebből a homokból bizony nem tudtak olyan mesebeli csöpögtetős várat építeni, mint a Tisza partján. A következő napokban ellátogattak a fővárosba, San Juanba, megcsodálták a spanyol korszak neoklasszicista palotáit és az újkori felhőkarcolókat, de a fantasztikusan kivilágított utcák nem idézték a hazai karácsonyi hangulatot. Mindenütt foszforeszkáló angyalkák és örökmozgó kisördögök villogtak, de a sok helyen felhangzó zene is idegenül hatott. Pedig a házigazda csillogó műfenyőt varázsolt a szobájukba, színes gömböcskékkel, ragyogó csillagokkal. Sétálgattak a házuk mellett burjánzó esőerdőben, színes foltok, apró kolibrik meg káprázatosan szép pillangók cikáztak körülöttük. Az eső minden órában nagy cseppekben hullott rájuk, aztán váratlanul kisütött a nap.

Hazaérkezve, a sűrűn szemetelő hóban újra fölvették a sapkát, sálat, de a gyerekek boldogan meséltek a napsütötte tengerpart élményeiről. A bőröndökből már csak a fogkeféket kellett kivenni, mikor az anya megpillantott valamit. - Ez él! - kiáltotta döbbenten, és odahívta a férjét is. Az apa - homályos biológiai ismereteit fölidézve - úgy vélte, skorpiót találtak. Az internetről azt is kiderítették, hogy ennek mérges fullánkja van. Kerítettek egy műanyag dobozt, merőkanállal óvatosan beletessékelték a hívatlan vendéget, majd tájékoztatást kértek a Vadasparktól. Közben a sajtó is ráharapott a szenzációra, fényképes cikkben számoltak be a horror mibenlétéről.

A Vadaspark szakembere - a műanyag dobozon keresztül - megszemlélte a különös jószágot. Megállapította, hogy Centruriodes limbatus-szal van dolguk, amelynek a mérge veszélyes, akár egy egész családot kiírthat. - Nosza, küldjük el a Fővárosi Állatkertbe, nekünk nincs elegendő műszerünk és kapacitásunk hozzá - magyarázta lelkesen. Így került a veszedelmes csáprágós a fővárosba.

Az apa néhány hét után érdeklődött, hogy van a potyautasuk. - Óh, ez a faj túlél mindent, még a fagyasztást is, ezért bírta ki a repülőgép rakterében a hibernálást is - hangzott a biztató válasz. - És mivel táplálkozik ez a szegény állat? - érdeklődött részvétteljesen az apa. - Fölvilágosították, hogy apró rovarokkal tartja életben magát, de hónapokig kibírja étlen-szomjan. - Majd adunk neki egy tücsköt!

Az apát továbbra is izgatta a skorpió esete. Egy hónap múlva újra fölhívta az illetékeseket. - Elpusztult szegény! - tájékoztatta a "főtudós". - Betettünk neki egy tücsköt a dobozába, de úgy tűnik, nem bírtak egymással. Viszont a magyar tücsök túlélte. - Ej, ha én ezt sejtettem volna!- tűnődött az apa - Hisz ennek az eszmei értéke 700 000 Ft. Ha odaadtam volna - jó pénzért - egy rablógyilkosnak, feltűnés nélkül elvégezhette volna a következő "munkáját".

Elhatározta, hogy a legközelebbi karácsonyt inkább itthon töltik.