Segít az ország - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Segít az ország

csalad.hu
2020. márc. 16. 14:26
Otthon a család

Sorra érkeznek a felajánlások a közösségi médiában, mióta múlt szerdán veszélyhelyzetet vezettek be az országban a koronavírus terjedése miatt. Van, aki a gyermekfelügyeletben segít a lakókörnyezetében, mások az idősek bevásárlását vagy a kutyasétáltatást vállalják, több cég pedig az iskolákban elrendelt digitális távoktatásra való átállásban segít.

Színészek a szépkorúakért

A kaposvári Csiky Gergely Színház úgy döntött, hogy a színházbezárások miatt potenciálisan szabaddá váló munkaerővel, illetve kihasználatlan autókkal segíti a koronavírus-járvány miatt veszélyeztetett szépkorú lakosságot. Olyan – nem feltétlenül szakmai hozzáértést igénylő – feladatokat vállalnak, amely a koronavírus idején a társadalom javát szolgálják. Ez lehet bevásárlás, gyermekfelügyelet, gyógyszerbeszerzés, online oktatás, illetve minden olyan tevékenység, amely segítséget nyújt az időseknek, rászorulóknak.

Segítség a távoktatásban

Érkeznek a támogató felajánlások azzal kapcsolatban is, hogy hétfőtől bezárt valamennyi oktatási intézmény, és digitális távoktatásra állnak át a diákok. Számos magánszemély és cég ajánlotta fel szakmai tapasztalatát az iskoláknak. Emellett vannak, akik eszközökkel, mások internet előfizetéssel, netes oktatással és programok ajánlásával segítenek.

Egy közhasznú alapítvány például vállalja, hogy ha valakinek van olyan működőképes laptopja, tabletje, amit felajánlana rászoruló diákok számára, azokat kiszállítja. Egy kamerák és világítástechnikai eszközök gyártásával foglalkozó cég kamerákat, laptopokat és monitorokat ad kölcsön olyan iskoláknak, ahol egyáltalán nem, vagy nehezen megoldott az órák digitális közvetítése. Az IBM pedig június 31-ig ingyen biztosítja az iskoláknak a Video Streaming szolgáltatását, ahol online közvetíthetik az előadásokat, tanórákat. Emellett iskolatévé lesz az M5-os csatornából, minden hétköznap oktatási anyagokat sugároznak fél háromig, hogy a tanulás ne szakadjon meg.

Támogatások

Sok magánszemély ajánlotta fel segítségét a közösségi hálón: vannak, akik a gyerekek felügyeletében, mások az ételkiszállításban, és vannak, akik a kutyasétáltatásban segítenének az arra rászoruló idős embereknek. Több bank, vállalat, ismert ember és magánszemély pedig pénzügyi támogatást nyújt a koronavírus elleni védekezéshez.

A Magyar Mentődrónpilóták Fejér megyei szervezete felajánlotta, hogy három permetező egységgel felszerelt drónjával szükség esetén közterületeket, épületeket, járműveket fertőtlenít.

Tömegközlekedés helyett bicikli

Jelképes, 100 forintos áron használható hétfőtől a MOL Bubi közbringarendszer, hogy a kialakult rendkívüli helyzetben minél inkább tehermentesítsék a tömegközlekedést, és a fertőzés elkerülése érdekében minél többen kerékpárral közlekedjenek a fővárosban.

(fotó: Förster Tamás/csalad.hu, Shutterstock)

Ezek a cikkek is érdekelhetik még a csalad.hu-n: