Sejtszinten hordozzuk a családi mintákat - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Sejtszinten hordozzuk a családi mintákat

Eletforma.hu
2019. aug. 15. 12:46
Életmód

Sokszor vesszük észre magunkon, hogy a szüleink, nagyszüleink szófordulatait, gesztusait használjuk? Ezek észrevétlenül hagynak lenyomatot az életünkön, befolyásolják a kapcsolataink alakulását, a pénzügyeinket, vagy egyszerűen csak ugyanazokat a hibákat követjük el újra és újra. De van megoldás!

Több mint 100 megkérdezett 92%-a tapasztalta már az életében, hogy hatnak rá a generációktól származó minták, és ugyanazokba a helyzetekbe kerül újra és újra, amit a szüleinél látott. Abban a válaszadók mindegyike egyetértett, hogy nemcsak a fizikai tulajdonságok öröklődnek, hanem a félelmek és a viselkedésminták is, ami egyértelműen befolyásolja az életünk alakulását, ha nem tesznek ellene.

A félelmek és viselkedésminták is öröklődnek.

Tipikusan abból vehetjük észre ezt, ha öntudatlanul szabotáljuk önmagunkat, kiszolgáltatottság érzésünk van, és egyes helyzetekben nem látjuk a különböző lehetőségeinket, csak azt, amit már rengetegszer végigjártunk.

Mit mond erről a kérdésről tudomány?

A World Trade Center tragédiája után vizsgáltak várandós nőket, akiknek a tragédia hatására megnövekedett a szervezetükben a stresszhormon, a kortizol-szintje. Ez értelemszerűen a magzatra is hatással volt, maradandó hormonális és idegrendszeri változásokat idézett elő, a trauma lenyomata a megváltozott genetikai képletben benne maradt. Stresszessé, hiperaktívvá vagy szorongóvá váltak a gyerekek.

Ugyanezt az eredményt tapasztalták a holokauszt túlélői esetében is, így ma már nem kérdés, hogy

sejtszinten is hordozzuk akár több generációra visszamenőleg a szülői lenyomatokat.

Dr. Bruce Lipton munkássága és Rachel Yehuda a New Yorki Mount Sienna Egyetem orvosi karának idegtudományi- és pszichiátria programjában foglalkozik kiemelten a poszttraumatikus stresszel, és kutatja annak hatásait.

Van megoldás a minták feloldására?

Szerencsére igen, több módszer is létezik, a legismertebbek a családállítás, blokkoldások, pszichológus segítsége vagy a Theta Healing. Hatékonyságában, eredményeiben kiemelkedik mindezek közül a Kolozsi Mariann által kidolgozott módszer, mely a Theta Healing és az epigenetika alapjain nyugszik. Min múlik ennek a módszernek az eredményessége?

− Elsőként egy döntést kell ahhoz, hogy változtatni akarjon, kilépve a komfortzónájából engedje a felismeréseket. Ezeknek a mintáknak a feltárása egy hatalmas lépés a komfortzónánkon kívülre, ezért legyünk türelmesek magunkkal. Ugyanakkor ha elindulunk ezen az úton, jobbíthatjuk a saját életünket vagy családi kapcsolatainkat, ha dolgozunk ezekkel a felismerésekkel. A korábbi generációknak nem volt lehetőségük arra, hogy az önismeret útján elindulva feldolgozzák a megélt helyzeteiket, így ránk maradt a feladat, hogy a „szőnyeg alá söpört” lenyomatokat kitakarítsuk és harmonikussá rendezzük az életünket − mondta Kolozsi Mariann.

Mi történik, amikor elkezdünk dolgozni az öröklött családi mintáinkkal?

Kolozs Mariann 2012 óta számtalan kliensével ért el gyökeres változásokat. Egy esetben a dohányzásról próbált eredménytelenül leszokni valaki. Közös munkával feltárták, hogy már az édesapja alkoholizmusa is a nagyszülőktől öröklött minta eredménye volt, miszerint a függőségektől nem lehet megszabadulni. A felismerés után a kliens nehézségek nélkül tette le a cigarettát.

Rengeteg esetben számolnak be olyan tapasztalásról is, hogy megjavult családtagjaikkal az addig problémás viszonyuk, noha ők csak önmagukon dolgoztak, hosszú évek, évtizedek óta tartó konfliktusok oldódtak fel.

Hogyan induljunk el az öröklött mintáink feloldásában?

A legfontosabb ebben a helyzetben is a tudatosság, hogy felismerjük, megértsük a hátráltató viselkedésünk sejtszintű gyökerét, ami már egy konstruktív folyamat kezdete. A külső segítség tud ebben segíteni, ahogy egy sebész is tudja, hol kell gyógyítania, intuitívan ráérez a probléma gyökerére. Fontos, hogy türelmesek legyünk önmagunkkal szemben, ugyanakkor legyen meg az elhatározásunk, hogy végigjárjuk az utat.

(fotók: shutterstock)