Spóroljon a tanszereken! - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Spóroljon a tanszereken!

Clerget-Tasi Barbara
2019. aug. 7. 12:50
Iskolást nevelünk

Bár még javában zajlanak a nyári programok, de sok szülőnek már valószínűleg azon jár az agya, miből fogja finanszírozni az iskolakezdést. Összegyűjtöttünk néhány trükköt, amivel jócskán lefaraghatjuk a kiadásokat, és a szemünk fénye is maximálisan elégedett lesz.

A lányom idén kezdi az iskolát, nálunk az volt a stratégia, hogy havonta megveszünk valamit, amire szüksége lesz a tanév során, így márciusban íróasztalt kapott, áprilisban táskát, májusban gurulós széket. A többi iskolaszer megvásárlásával azonban kénytelen voltam megvárni az első szülői értekezletet, ahol megkaptuk a tanszerlistát. Én személy szerint eléggé elképedtem, amikor körbe néztem a neten, mit hol mennyiért vehetek meg. Miután felmértem a terepet, beszélgettem néhány eladóval, valamint az iskolakezdésben jártasabb anyukával, így pedig hamar összeállt a kép, min hogyan takaríthatnék meg némi pénzt.

1. Kérjünk árajánlatot!

Mindenki azt mondja, hogy a nagy szupermarketek iskolai vásárát érdemes megvárni. Nem feltétlenül… Tájékozódjunk az interneten az egyes írószerboltok árairól. Időt biztosan nem, de jelentős összeget takaríthatunk meg, ha nem egy helyről szerzünk be mindent. Ennek ellenkezőjéből is hasznot húzhatunk: ha egy kis írószerboltban is mindent megtalálunk, ami a gyermekünknek kellhet, nyugodtan kérjünk árajánlatot, és kérdezzük meg, kapunk-e kedvezményt, ha a táskától a radírig mindent ott veszünk meg. Akár egy közép árkategóriás hátizsák árát is megspórolhatjuk így.

2. Kedvezzünk a gyereknek is!

Nem sokan engedhetik meg maguknak, hogy mindenből azt vegyék, amit a gyerekük kinézett magának. Ha a gyerekünknek az egyszerű füzetet választjuk, akkor a könyvekre kerülhet a kisiskolás által kinézett füzet motívumával ellátott vignetta. Ha nem engedhetjük meg a drága táskát, amibe gyermekünk beleszeretett, válasszunk egy színben hasonló olcsóbb táskát, és felajánlhatjuk, hogy megkaphatja a szerelemtáska uzsonnás dobozát, ami tényleg párszáz forintos kiadás. A csillogós, illatos írószerek sosem mennek ki a divatból, de egy elsősnek fontosabb a minőség, mint a külcsíny. Az első tanítási napra azért meglephetjük egy szépséges ceruzával, amit betehet a tolltartóba az „unalmas” grafitok mellé.

3. Nem kell mindenből az új

Ha találunk jó minőségű használt iskolatáskát, akkor ne ragaszkodjunk a drágább termékhez csak azért, mert új. Egyre több az iskolaotthonos kisgyerek, akik csak pénteken használják a nagy táskát, így egyre több a kihasználatlan, szinte új táska is a másodkézből való termékeket hirdető oldalakon. Íróasztalt, széket szintén be lehet szerezni használtan.

4. Egy kis átalakítás

Az ovis tornazsák tökéletesen megfelel sulis tornazsáknak, csupán az ovis jel helyére kell valami „nagyosabb” mintát applikálni a gyerek nevével. A babzsák szintén tovább vihető. A kisméretű uzsonnás dobozok ugyan nem drágák, de ha csak szendvicset tennénk bele, akkor tökéletes egy erre a célra varrt tépőzáras vászontatyó is. Rajzórákra pedig nem kell megvenni a színes ecsetes tálat, tökéletes egy fehér joghurtos pohár is, amit alkoholos filccel kidíszíthetünk a gyerkőccel.

Legyen közös élmény az iskolára készülés!

5. Kell egy kis kreativitás

Természetes, hogy a gyerekek kinézik a legdrágább, legmutatósabb füzeteket, és nem az olcsó, egyszerű borítójú, de jóminőségű füzeteket részesítik előnyben. A 6-7 éves kicsi már azért elfogadja és megérti, miért nem lehet a szép füzetet megvenni, de létezik egy egész jó alternatíva, hogy mindenki elégedett legyen: rendkívül baráti áron kaphatók olyan nejlon füzetborítók, amibe előre kinyomtatott képek kerülnek. Még jobban járunk, ha mi magunk nyomtatunk ki képeket gyermekünk kedvenc figurájával, és az öntapadós átlátszó füzetborító alá rejtjük a nyomtatványt. Készíthetünk montázst a kicsivel együtt, rajzolhat ő maga is borítót. Így még nagyobb lesz az öröm, amikor használatba veheti a saját készítésű, menő füzeteket. Legyen közös élmény az iskolára készülés!