Szatlóczkyné Alexa Edina: Petra, Mama és a matematika - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Szatlóczkyné Alexa Edina: Petra, Mama és a matematika

2020. febr. 19. 13:13

Petra mikor iskolás lett, minden nyár végére elővették az előző tanév matematika gyakorlóját, és a mamával átismételték az alapműveleteket. Játékosan, találós kérdésekkel elevenítették fel a szorzó- és bennfoglaló táblát, a szöveges és logikus gondolkodást igénylő feladatokat.

Aztán 5. osztályba került Petra. Az alsós tanító nénit matematika szakos nevelő váltotta. Más módszerekkel, elvárásokkal dolgoztak az órákon. „Talán ez váltotta ki az első kudarcot?” Sírva ült le otthon gyakorolni. Dacosan, morcosan számolt, ezért nem mindig volt hibátlan a megoldás. Egyik nap aztán már nem bírta tovább, és hangosan kitört:

- Utálom a matematikát! Nem akarom ezt tanulni! – kiáltotta kétségbeesetten, és zokogva ráborult az asztalra.

- A matematika pedig nagyon szép tantárgy. Sok-sok gyakorlással Te is meg fogod szeretni! – nyugtatta mama a könnyeit nyelve.

- Azt Te sose fogod elérni, hogy szeressem! – válaszolt mérgesen.

Majd felemelte könnyáztatta arcát. Ránézett mamára és döbbenten látta, hogy Ő is sír. Sírt, mert látta, hogy szenved a szeretett unokája. Sírt, mert – ma már nyugdíjas – a matematikát tanító drága nagymama a pályafutása során számtalan olyan tanítványával szerettette meg ennek a tantárgynak a csodálatos világát, akik sikereket értek el, és felnőtt emberként is hasznosítják azt a tudást, amit volt tanár nénijüktől tanultak.

Elhatározta, hogy nem fogja feladni törekvését unokája esetében sem, aki egy nagyon jó képességű, értelmes gyermek, csak a sikertelenség kishitűvé tette.

Míg ezek a gondolatok fogalmazódtak meg benne, Petra simogatta a kezét, és egyszer csak megszólalt:

- Ne sírj mama! Folytassuk a gyakorlást!

A rendszeres feladatmegoldás meghozta a gyümölcsét. A kudarcokat sikerek váltották fel. Egy kis duzzogás néha előjött, de a mama kitartó volt. Biztató és nyugtatói szavai elfeledtették vele a felmerülő gondokat.

Eltelt a tanév, és eljött a várva várt bizonyítványosztás. Petra izgalommal vette kezébe a bizonyítványát, és remegő kézzel kereste azt az oldalt, amit látni szeretett volna. Első útja a drága nagymamához vezetett.

- Köszönöm Mama, hogy kitűnő lettem! – kiáltotta boldogságtól kipirult arccal, és átölelték egymást.

Könnyeik kicsordultak, de ez már az öröm és a hála könnye volt.