Szeressük egymást minden nap - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Szeressük egymást minden nap

Békési Erika
2020. jan. 3. 6:57
Életmód

Ha a családi egység erős, akkor mi is azok vagyunk, és csaknem mindenre képesnek érezzük magunkat! Apró szeretetötleteket adunk, melyeket már a legkisebbek is érezni fognak.

1. Tudjuk, mi a családtagjaink szeretetnyelve? A minőségi idő, az elismerő szavak, a szívességek, a testi érintés és az ajándékozás közül mi az, ami a legjobban esik a gyermekünknek és a párunknak? Ha ilyen szempontból tudatosan figyelünk a szeretet-adásunkra, biztosabban célba ér a szándék!

2. Apró kedvességekkel szeretet-lendületben tarthatjuk a családot! Jókor odakészített törölköző, a másik helyett kiürített szemetes, rendbe tett cipő, egy közös társasozás, illatos kávé, vagy különlegesen finom tea a kedvenc bögrébe – ezek olyan apróságok, amik a legsűrűbb mindennapokba is beleférnek.

3. A vacsoraasztalnál is többféle módon lehet szeretgetni! A kedvenc fogások elkészítése mellett ha alkalmanként a tányérokhoz teszünk egy kedves üzenetet, papír- vagy csokiszívet, különlegesen hajtogatott szalvétát, máris mosollyal indul a közös étkezés.

4. Vegyük minél gyakrabban ölbe a gyerekeket! A szoros testi érintkezéssel közel kerülhetünk hozzájuk, és biztonságot nyújtunk nekik. De a gyerekek növekedésével se hagyjunk fel az érintéssel! Ölelés, hajsimogatás, vagy kamaszoknál, fiatal felnőtteknél a vállveregetés azt üzeni: fontos vagy nekem, számíthatsz rám!

5. Dicsérjük a párunkat és a gyerekeinket, amilyen gyakran csak tudjuk! Ehhez csak annyi szükséges, hogy a gyengeségeik helyett az erősségeiket tartsuk szem előtt – nem könnyű feladat! –, és azokat hangsúlyozzuk.

6. Ha apa és anya szereti egymást, akkor a gyereklélek is rendben van. Mutassuk meg a gyerekeinknek minél többféle módon, hogy boldogok vagyunk együtt: lássanak házaspáros ölelést, csókot, egymás szemébe néző beszélgetéseket, összekapaszkodott sétákat. Ne titokban menjünk randevúra, hanem meséljük el nekik, hova megyünk és miért fontos az nekünk, hogy rendszeresen kettesben legyünk.

7. Mosolyogjunk minél többet otthon is, mert ez ragadós! És ha mi is visszakapjuk ezt a mosolyt, nincs kétség: boldog család vagyunk!

(fotó: Shutterstock)