Szóljon a családi megemlékezésről a halottak napja - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Szóljon a családi megemlékezésről a halottak napja

Békési Erika
2019. nov. 1. 6:00
Kisgyermeket nevelünk

November elseje mindenszentek ünnepe, november másodika halottak napja. Bármennyire is próbáljuk eltitkolni a gyermekeink előtt az élet szomorú oldalát, nekik is szembe kell nézniük az elmúlással. Milyen legyen a halottak napja a családdal a gyertyákon és koszorúkon túl?

A temetőjárást sokan országos turnéként élik meg. Többnapos program, teli csomagtartóval, temetőről temetőre utazgatva. Ilyenkor egy napra kivilágosodnak a temetők és megtelnek üvegmécses-csodákkal, angyalos, tobozos koszorúkkal, cserepes krizantémokkal, műanyag- és élő virágcsodákkal. Ennyi lenne a halottak napja?

A halottak napja legyen a család életének egy fontos eseménye, ne írja felül semmi az emlékezést!

1. Fontos, hogy mit adunk át a gyermekeinknek, mert ők egész életükben azt viszik tovább. A halottak napja legyen a család életének egy fontos eseménye, ne írja felül semmi az emlékezést! Használjuk fel ezt a napot a komolyabb együttlétre. Az asztal körül, vagy közös séta alkalmával beszélgessünk az elhunyt nagyszülőkről. Ki mire emlékszik? Miért voltak ők kedvesek a számunkra, mit kaptunk tőlük? Mi, szülők meséljünk a dédszülőkről is. Beszéljünk arról, milyen embereknek ismertük meg őket, hogyan éltek, milyen kedvenc mondásuk maradt meg a szívünkben. Mutassunk fényképeket a régiekről, vegyük elő a tőlük megmaradt emléktárgyakat.

2. A teljesítménytúra helyett inkább sétáljunk a temetőkben! Olvassuk el a sírfeliratokat, a gyerekekkel közösen számoljuk ki, hány évesen haltak meg az emberek, nézzük meg, mennyire más fejfákat készítettek régen a sírokra. A legtöbb temetőben a régi gyermeksírok egy külön kis szigetet alkotnak. Beszélgessünk arról, hogy akkoriban még nem volt gyógyszer, kórházi ellátás, és a halál ugyanolyan természetes része volt az életnek, mint a születés. „Isten adta, Isten elvette” – a régi embernek elfogadónak kellett lennie.

ha magunk készítjük a sírra való díszt, csokrot, sokkal értékesebbet adunk, mintha vagyonokat hagynánk a boltban

3. A temetőben engedjük, hogy a gyerekek maguk is gyújtsanak gyertyát, vagy legalább ők helyezhessék el a mécseseket oda, ahol szerintük az a legszebben fog égni. Gyertyában és virágban sem a méret a lényeg! Sőt,ha magunk készítjük a sírra való díszt, csokrot, sokkal értékesebbet adunk, mintha vagyonokat hagynánk a boltban. A gyerekekkel bármilyen vesszőből fonhatunk koszorút pár virágfejjel díszítve, vagy köthetünk apró csokrot az általuk szedett virágokból. De saját kis kincseikből is helyezhetnek a sírra ajándékot.

4. Ha valamiért nem tudunk személyesen ellátogatni a temetőbe, gyújtsunk otthon gyertyát a halottakért egy ima, fohász vagy emlékező csönd mellett.

(fotó: Shutterstock)