Tárgyaltak a diabétesszel élők segítéséért - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Tárgyaltak a diabétesszel élők segítéséért

MTI
2019. dec. 13. 6:50
Életmód

Diabétesszel élőket támogató szervezetekkel egyeztetett Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára és Nyitrai Zsolt kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott.

Novák Katalin az MTI-nek telefonon nyilatkozva emlékeztetett arra, hogy a kormány új intézkedéscsomagjának köszönhetően jelentős támogatásokat kapnak az 1-es típusú diabétesszel élő gyermekek és családjaik.

A döntés értelmében a társadalombiztosítás befogadja, azaz támogatja a szöveti cukor mérésére alkalmas szenzort, egyes eszközöknek magasabb lesz a tb-támogatása, felülvizsgálják a Gyermekek Otthongondozási Díjának (GYOD) feltételeit, és évente 100 millió forintos pályázatot írnak ki diabéteszesekkel foglalkozó civil szervezeteknek – tette hozzá. Megjegyezte, az intézkedések részleteinek kidolgozásához kérték a találkozón a szervezetek segítségét.

Az államtitkár kiemelte: ezek mellett hosszú távú feladatok is vannak, például az, hogy az 1-es típusú diabétesszel élő gyerekek számára minden feltétel adott legyen ahhoz, hogy biztonságosan részt vehessenek a köznevelésben és a közétkeztetésben, a pedagógusok pedig ehhez megfelelő képzést kapjanak.

Novák Katalin hangsúlyozta: Magyarországon több ezer gyermek él 1-es típusú cukorbetegséggel, őket és családjaikat segíteni kell. Ehhez szoros együttműködésre van szükség az egészségügy, az oktatás és a szociális terület, valamint az érintett társadalmi szervezetek között.

(fotó: Shutterstock)