Tervezzük meg az évet! - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Tervezzük meg az évet!

Békési Erika
2020. jan. 24. 15:00
Életmód

Réges-régen, amikor a mindennapok összefogtak ellenünk, egy barátunk azt tanácsolta, hogy tervezzük meg az előttünk álló hónapokat. Úgy mondta, fogódzóként szükséges ez az embernek. Az ötlet tényleg bejött, azóta minden év elején átbeszéljük az előttünk álló hónapokat. Adunk néhány segítő szempontot a családi évtervezéshez.

1. Közös naptárazás

Szánjunk egy viszonylag nyugalmasabb délutánt vagy estét a közös naptárazásra! Beszéljük át az előttünk álló év munkahelyi és családi feladatait, vitassuk meg a nyaralási ötleteket, vegyük sorra az iskolai szüneteket, készítsünk egy szabadság-tervezetet. Gondoljuk át, milyen családi és baráti események lesznek az évben, nézzük meg a gyerekek versenynaptárát, és ne feledjük el a szülői értekezleteken elhangzott időpontokat sem.

2. Írjunk le mindent!

Nem elég, ha átbeszéljük, írjuk is le az elhangzottakat! A leírtakhoz bármikor vissza tudunk nyúlni: segíteni fog bizonyos döntéseknél, időpont-egyeztetéseknél, de az év során azt is látni fogjuk, mennyi minden történt már velünk.

3. Semmi sem kőbe vésett!

Az évtervezés hosszútávú, a családi élet viszont kiszámíthatatlan, ezért már előre határozzuk el, hogy elfogadjuk a tényt: sok minden változni fog a leírtakhoz képest. És ez nem baj, a lényeg, hogy amennyire tőlünk telik, tartsuk magunkat a terveinkhez. A naptár bejegyzései az év során biztosan átrendeződnek, erre legyünk nyitottak.

4. Segít feltöltődni is

Az éves naptárba kerüljenek bele vágyott lazább napok és hetek is! Ezek azok a programok, amik sokat adnának nekünk, de mindig tologatjuk, halasztgatjuk őket. „Anya elmegy a barátnőkkel egy hétvégére”, „apa elkészíti a régóta kitalált babaházat”, vagy „a szülők elutaznak kettesben”. Ha a nem kötelező, de vágyott programok is bent vannak a naptárban, tudatosan készülhetünk rájuk, számolunk velük, és esélyesebb, hogy meg is valósítjuk őket. Ráadásul gyerekvigyázót is könnyebb szereznünk, ha tudjuk, mikor van rá szükség.

5. A gyerekek is tegyenek hozzá!

Az év akkor lesz igazán színes, ha az egész családról szól. Ha mi, felnőttek nagy vonalakban átbeszéltük és lejegyeztük a konkrétumokat, kérdezzük meg a gyerekeket is, mi az a program, amire leginkább vágynak.

6. Hogy szép évünk legyen, alkossunk szépet!

Fejben és leírva is mást jelent a „betáblázottság”, hát még ha lerajzoljuk azt! Ha nagyjából teljesnek érezzük a listát, közösen készítsük el a családi évtervező naptárt! Hatalmas lapra – ideális az A1-es vagy A2-es méret – vonalazzuk meg az év hónapjait, napjait, díszítsük a szegélyeket kedvünk szerint. Írjunk le mindent, amit átbeszéltünk, a különböző típusú elkötelezettségeket, programokat színekkel, kódokkal jelöljük. A látvány lehet megnyugtató, lelkesítő és sokkoló – ez utóbbi esetben további gondolkodás szükséges… Ne feledjük: mi alakítjuk az életünket!

(fotó: Shutterstock)