Új típusú idősek otthona jelenhet meg - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Új típusú idősek otthona jelenhet meg

EMMI
2019. nov. 15. 8:02
Nyugdíjas nagyszülők

Létrejöhet az idősek otthona új intézménytípusa, amely azoknak az idős embereknek kínál majd megoldást és hosszú távon biztosított gondoskodást, akik magasabb összeg fejében szélesebb körű szolgáltatást szeretnének igénybe venni – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

A héten a Parlamentnek benyújtott szociális törvény tervezett módosítása hozzájárul az idősek ellátásnak erősítéséhez, az idősellátással foglalkozó otthonok férőhelybővítéséhez – tudatta a tárca. A módosítás elfogadásával létrejöhet az idősek otthona új intézménytípusa, amely azoknak az idős embereknek kínál majd megoldást és hosszú távon biztosított gondoskodást, akik magasabb összeg fejében szélesebb körű szolgáltatást szeretnének igénybe venni.

Hangsúlyozták: a szabályozás módosításával megnyíló lehetőség a meglévő idősotthonokban gondozottak ellátását és az államilag támogatott férőhelyeket nem érinti, sőt, csökkentheti a várólistákat. Jelenleg működő idősek otthona nem alakulhat át ilyen szolgáltatóvá, csak újként létrehozott intézmény működhet így és állami támogatást nem vehet igénybe.

A jövő évben a minimálbér és garantált bérminimum emeléséből adódó többletkiadásokat továbbra is átvállalja a kormány az önkormányzati, egyházi és civil fenntartású szociális intézményektől, ezzel az idősek otthona működtetéséhez az állam közel 1 millió forint támogatást nyújt férőhelyenként, ami a támogatás mértékének 48 százalékkal történő emelkedését jelenti. A 2020-as költségvetésben az ez évihez képest 40 milliárd forinttal több jut szociális intézmények finanszírozására – zárul az EMMI közleménye.