Újabb 16 iskola fejlesztése indul - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Újabb 16 iskola fejlesztése indul

EMMI
2019. nov. 22. 8:55
Iskolást nevelünk

Magyarország az elmúlt években jelentős lépéseket tett a köznevelésért; több mint nyolcszáz iskolában indultak fejlesztések, és Kásler Miklós csütörtöki bejelentése szerint 16 további iskola fejlesztése indulhat a budapesti agglomerációban – idézte fel az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Közoktatás Napján.

Hangsúlyozták: a kormány célja az, hogy a magyar diákok versenyképes, a munkaerőpiacon és az életben is értékes, valamint a nemzeti kultúrát korszerűen átadó tudást szerezzenek az iskolapadban. A kormány jelentősen megemelte az iskolákra, a diákok és szüleik támogatására, és a pedagógusok bérére fordított költségvetési támogatást. 2010-hez képest 645 milliárd forinttal többet fordítunk oktatásra, 355 milliárddal többet pedagógus bérekre, dupláját az ingyenes tankönyvprogramra, háromszorosát az ingyenes gyermekétkeztetésre és folyamatosak az iskolafejlesztések is.

800 iskolát fejlesztenek

Több mint nyolcszáz iskolában indultak fejlesztések, összesen 51 tanuszoda, 47 tornaterem, 44 tanterem, 15 teljesen új iskola épül, és tegnap jelentette be Prof. Dr. Kásler Miklós emberi erőforrások miniszter a budapesti agglomerációban 16 további iskola fejlesztésének elindítását. A beruházások közel fele mára teljesen elkészült, másik részük folyamatban van. Ezekre 2014 és 2019 között összesen 65 milliárd forintot fordít a kormány hazai forrásból. Jelentős digitális fejlesztések is zajlanak: szélessávú, biztonságos wifi-hálózat épült ki az iskolákban, valamint 100 ezer informatikai eszközt szereztünk be a tanulóknak és a pedagógusoknak – összegezte a tárca.

Ingyenes tankönyvek

A szülők terheinek csökkentésére is jelentős támogatásokat nyújtunk. Idén több mint egymillió, jövőre már minden általános és középiskolás diák ingyen kapja a tankönyvet és több mint fél millió gyermek étkezik ingyen vagy kedvezményesen. Ingyenes a nyelvvizsga és a középiskolásoknak jövőre ingyenes külföldi nyelvtanulásra is lehetőséget adunk, amire eddig a tanulók többségének esélye sem volt. A gyermekek többet mozoghatnak, sportolhatnak, folyamatos a közétkeztetés minőségének javítása – hangsúlyozta az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

Pedagógusok támogatása

2010-hez képest jelentősen javult a pedagógusok anyagi megbecsülése, átlagosan 50%-kal nőtt a tanárok bére. Mára százezer fő felett minősültek, közülük is mintegy 10 ezren szerezték meg a mesterpedagógusi fokozatot, ami további jelentős béremelkedéssel jár. A minisztérium már dolgozik az iskolaigazgatók béremelésének előkészítésén is, és nő a szakképzésben dolgozó pedagógusok bére is. Jelentős lépések történtek a pedagógus-utánpótlás biztosítása érdekében: a pedagógus béremelés vonzóbbá tette az életpályát, és emellett ösztöndíjak segítik a pedagógus pályára készülő fiatalokat.

A magyar oktatás eredményes, a nemzetközi méréseken a világ élvonalába tartozó országok csoportjának átlagát hozzuk, a magyar oktatási rendszerből kilépő fiatalok keresettek a nemzetközi munkaerőpiacon is – zárul a tárca közleménye.

(fotó: Shutterstock)