Ülőmunkát végez? Ezekre figyeljen! - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Ülőmunkát végez? Ezekre figyeljen!

hirado.hu
2019. jún. 6. 6:19
Életmód

Munka közben a derekunk a széktámla alsó részének támaszkodjon, a felkarunk derékszöget zárjon be az alkarunkkal, a képernyő teteje pedig legyen szemmagasságban – tanácsolta a Fellowes Hungary.

Érdemes odafigyelnünk arra, hogy a derekunk a széktámla alsó részének támaszkodjon, a lábunk pedig kényelmesen pihenjen a földön vagy a lábtámaszon. Az asztal magassága akkor megfelelő, ha a felkarunk derékszöget zár be az alkarunkkal, számítógép-billentyűzet használatkor pedig csuklónkat meg tudjuk támasztani. A képernyő elhelyezésekor fontos szempont, hogy a monitor ne legyen túl közel, de a fejünk előre tolása nélkül is jól lássuk a betűket. Ideális esetben a képernyő teteje legyen szemmagasságban, így enyhíthetjük a szemfáradtságot – idézte az ergonómiával évek óta foglalkozó Fellowes Hungary tanácsait a hirado.hu.

A derék- és hátfájás megelőzéséért érdemes beszerezni egy lábtámaszt és egy háttámaszt. A lábtámasz enyhíti a lábakra nehezedő nyomást, és nagymértékben mérsékli a fáradtságérzetet. A háttámasz megfelelően támasztja alá a derekat és a gerincoszlopot, csökkentve a gerincre ható terhelést.

A jól kiválasztott lábtámasz és háttámasz a derék- és hátfájdalmak elkerülésében segíthet, illetve a porckorong betegségek kialakulásának esélyét is csillapítja.

A csuklófájdalom megelőzésében és csökkentésében fontos szerepet játszhat a csuklótámasz vagy egy vertikális egér használata.

A nyaki fájdalmak csillapítására alkalmas lehet egy állítható monitor- vagy laptopállvány. Ezek az eszközök egyébként nem csak a nyaki feszültséget csökkentik, hanem a szem fáradékonyságát is.

Az ergonomikus munkakörnyezet megteremtésével csökkenthetjük a mozgásszervi panaszok kialakulásának kockázatát, valamint mérsékelhetjük a kialakult fájdalmakat.

A megfelelő környezet kialakítása mellett fontos az is, hogy az irodában friss levegő legyen, ezért érdemes naponta szellőztetni és légtisztítót használni. Figyeljünk arra is, hogy átmozgassuk magunkat, óránként 15-20 perces ülés után 5-10 percet próbáljunk meg állva dolgozni.