Ultrahangos szemüveg segíti a látássérültek közlekedését - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Ultrahangos szemüveg segíti a látássérültek közlekedését

hirado.hu
2019. nov. 15. 11:20
Életmód

Távoli segítségnyújtás, beszélő segédeszközök, digitális nagyítók és képernyőolvasó szoftverek – néhány olyan informatikai fejlesztés és szolgáltatás, amely segíti a látássérült embereket.

– A látássérült embereknek a legnagyobb nehézséget az információszerzés jelenti – közölte Nagy Sándor, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének elnöke a Kossuth Rádió Napközben című műsorában. Körülbelül 70-80 százalék információt veszít el egy ember, aki nem lát, és tapintás, hallás útján próbálja pótolni – idézte az elnököt a hirado.hu.

Digitális nagyító és beszélő eszközök

Napjaink fejlesztései olyan segédeszközök előállítására fókuszálnak, amelyek könnyebbé teszik egy látássérült mindennapjait. Elmondta, a digitális társadalmi fejlődés eredményeként ma már olyan eszközök is vannak, mint a digitális nagyítók. Példának említette még a beszélő okoseszközöket is, amelyek hangalapú vezérléssel közlik a szükséges információkat.

Pécsen pedig egy speciális ultrahangos szemüveget fejlesztettek ki középiskolás diákok bevonásával, amely a közlekedésben segítheti a látássérülteket.

Megjegyezte, ezek leginkább hallásalapú segédeszközök, de a tapintásnak is fontos szerepe van, amely az oktatásban jelenik meg nagyobb mértékben, hiszen valamilyen módon szemléltetni kell a tananyagban szereplő tárgyakat és alakzatokat.

A papírpénzek felismerése is nehézséget okoz

A papírpénzek felismerése is sok esetben okoz problémát, ugyanis egy régóta forgalomban lévő bankjegy kikophat, és sokkal nehezebb felismerni egy látássérült embernek a tapintással. Ezért egyre több látássérült ember inkább az okostelefonokra letölthető pénzfelismerőt vagy a Távszemet használja – közölte Németh Orsolya, a Távszemprogram társadalmi kapcsolatok referense.

A Távszem, vagy más néven távoli segítségnyújtás egy olyan infokommunikációs alapú alkalmazás, amely okostelefon vagy táblagép segítségével összekapcsolja a vak vagy gyengénlátó felhasználót az ép látású operátorral, aki a távolból, a látássérült személy okoseszközének kamerája segítségével lát majd helyette, és szóbeli kommunikációval segíti a szükséges információk megszerzését – ismertette a programot Németh Orsolya.

Több látássérült ember férhet hozzá a rehabilitációs szolgáltatásokhoz

A kormány számára kiemelten fontos, hogy a fogyatékossággal élők, köztük a látássérültek is teljes értékű és önálló tagjai lehessenek a társadalomnak. Az EMMI által kedden benyújtott törvénymódosítás is azt a célt szolgálja, hogy akik elveszítik látásukat, az ország teljes területén azonos feltételekkel, meghatározott kereteken belül ingyenesen jussanak az elemi rehabilitáció szolgáltatásához – közölte a tárca.

Az elemi rehabilitáció a látássérültté vált személyeknek segít az akadályok leküzdésében. A rehabilitáció során megtanítják számukra a közlekedést, a háztartásvezetést, az informatikai eszközök használatát. A szolgáltatás hozzájárul a munkavállaláshoz szükséges készségegek fejlesztéséhez.

A törvény módosítási javaslat parlamenti jóváhagyás esetén 2021. január elsejével léphet hatályba – olvasható az EMMI közleményében.

(fotó: Shutterstock)