Utazik a család – tippek és trükkök itthon és külföldön - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Utazik a család – tippek és trükkök itthon és külföldön

Riedl Annamária
2019. ápr. 23. 11:25
Életmód

Ma már iskolai szünetekben nem csak a Balaton telik meg magyar vendégekkel, de egyre jobban kezdik felfedezni az ország különböző pontjait is a családok, legyen szó wellness hétvégéről vagy túrázásról, sőt, külföldre sem nehéz eljutni. Összeszedtük néhány pontban, hogy mire érdemes figyelni, ha kisebb vagy nagyobb gyermekekkel kiruccanunk otthonról.

Ma már számtalan családi utazás közül lehet válogatni, akár itthon szeretnénk pár felhőtlen napot eltölteni a gyermekeinkkel, akár Európa más országaiba, vagy a kontinensen túlra tervezünk látogatást. Nem elfeledve azt a nagyon kedvező tényt sem, hogy a kicsik a repülőn ingyen utaznak. Ám annak ellenére, hogy a világ a családok lábai előtt hever, a vélemények megoszlanak arról, mennyire érdemes, és egyáltalán lehet-e kisgyermekkel messzire utazni.

Útra fel!

A csalad.hu megkérdezte a Qualitair Utazási Iroda két kollégáját, Erben Ildikót és Pintér Zsuzsannát, ők mit tapasztalnak a családi utazásokkal kapcsolatban. Mindketten úgy látják, egyre többen vallják, hogy „útra fel!”, még akkor is, ha ez elég munkás feladat. Van, aki már 3 hónapos kortól viszi a gyermekét külföldre. Zsuzsanna így emlékszik vissza a családi utazásokra bébikkel: „Belföldön sokszor utaztunk egészen picikkel is, nem volt életkori megkötésünk, mert a helyismeret miatt könnyű olyan opciót találni, ami illik egy újszülött, vagy pár éves kisgyermek napirendjébe. Külföldre viszont csak nagyobb korukban kezdtük el vinni őket, amikor már egyrészt jobban kezdték érteni a körülöttük lévő világot, másrészt jobban bírták a terhelést is, és nem voltunk már például kötve a délutáni alváshoz.”

De természetesen a mai napig vannak kiemelt utazási időszakok a családok életében. Jellemzően az iskolaszünetek azok, amikor úgyszólván felcuccol mindenki, kicsitől az egészen nagyig, és útra kerekedik. Ilyenkor megtelnek a hazai családbarát wellness hotelek, klasszikus hotelek, panziók, nem lehet szobát találni már hónapokkal az adott dátum előtt sem. S meglódul a repülőjegyek foglalási száma is.

Sokszor, rövid időre

Erben Ildikó csak megerősíti mindezt: „mindinkább az a tapasztalat, hogy a családok többször utaznak inkább rövidebb időre, akár csak egy hosszú hétvégére. Az adott programot elsősorban a gyermek kora határozza meg. Kisgyermekeseknél az első helyen még mindig a belföldi wellness szállodák állnak, különösen azok, ahol gyermekmedence, gyermekprogramok egészítik ki az ajánlatot. Nagyobbaknál egyre nagyobb hangsúlyt kapnak külföldi utazások, ott is a „tematikus utak”, pl. Playmobil vagy Legoland, Disneyland. Ahogy iskoláskorba lépnek a kicsik és a szülő tudatosan szeretne mutatni valamit, jönnek a történelemhez kapcsolható utak a nyaraló programokat kiegészítve. Saját tapasztalatom az, hogy a gyermekek teljesen másképp élik meg azokat a helyszíneket, amelyekről már iskolában hallottak valamilyen tanóra során (legyen az földrajz, illetve ma már természetismeret vagy történelem). Kamaszkorba lépve pedig hódítanak az apa-fia focimeccs (vagy esetleg tenisz) utak és a koncert utak (menjünk együtt bulizni jeligével). Mára kinyílt a világ, elérhetővé váltak ezek az események. Többnyire 2 napos, szerencsés esetben hétvégi utakról beszélünk, amelyeket kimondottan azért szeretnek, főleg, ahol több gyermek van, mert így 1-1 gyermekkel minőségi időt töltenek külön-külön is az egyes szülők. Az a tapasztalatunk, hogy erre az igény később is, tehát a „gyermek” huszonéves korára is megmarad, vannak már 3 generációs kéréseink is, ahol a „fiúk” együtt ugranak ki valamelyik európai városba egy-egy meccsre.”

Mire figyeljünk?

Miután a szakértők is azt vallják, hogy kisgyermekkel utazni jó, sőt, hasznos, nézzünk meg néhány tippet, mire is ügyeljenek a családok, amikor útnak indulnak. Belföldön talán kevesebb kellemetlenségbe lehet ütközni, hiszen pár óra alatt ott lehet lenni autóval az ország másik végében is. Itthon elég a kisgyermek mindennapi szokásait ismerni ahhoz, hogy ez a néhány óra kényelmesen telhessen. De mit ajánlott figyelembe venni a repülős utazáshoz, hogy mindenkinek maradandó élmény legyen – és ne negatív értelemben – egy országhatárokat átívelő kiruccanás?

Pintér Zsuzsanna szerint az alábbi dolgokra mindenképp jó, ha figyelünk.

Foglaláskor a születési dátum helyesen szerepeljen. Az előzetes ülésfoglalás a repülőn nagyon ajánlott. Érdemes tudni, hogy hosszú utakon bébiétel kérhető, éppúgy, ahogy 2 éves kor alatt mózeskosár is. A babakocsit sem kell otthon hagyni, ugyanis a szállítása legtöbb esetben ingyenes. Azt már a család dönti el, hogy felviszi-e kézicsomagként a gépre, vagy feladja csomagként.

Fontos a ráhangolódó előkészület: már az indulás előtti hetekben a család beszélgessen arról, mi fog történni az elkövetkezendő időszakban, milyen új élményekkel fog gazdagodni mindenki.

Nélkülözhetetlen a biztosítás: a repülőjegyek nem tartalmazzák a baleset-, betegség- és poggyászbiztosítást, ezt mindig az utasoknak kell megkötniük, a bébikre is.

Órák a reptéren: nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a repülőtérre két órával a repülőre szállás előtt már oda kell érni. S bár a becsekkolásnál előre hívják a kisgyermekes családokat, érdemes a terminálban lévő időt pelenkacserére, etetésre használni, hogy a gépen ezzel már ne kelljen bajlódni – ez természetesen a rövidebb utakra igaz elsősorban.

Több óra a repülőn: bár ma már a légitársaságok jelentős részén felkészülnek a kisgyermekek fogadására színes ceruzával, papírokkal, egyéb játékokkal, érdemes a szülőnek is pakolnia a táskába néhányat a gyermek kedvenceiből. A géphez közeledve, a személyzettől kapnak a családok biztonsági csomagot a 2 éves kor alatti gyermekeknek. Ha ez véletlenül elmaradna, mindenképp kérdezzen rá a szülő. A gépen fontos, hogy a gyermeket fel- és leszálláskor itassa az édesanya, mert a nyomáskülönbség a felnőtteknek sem kellemes, a kicsik pedig kifejezetten rosszul viselik. Sok család kis „bocsánatkérő” csomaggal szokott emiatt útnak indulni, amit az utasok között osztanak szét elnézésként a baba sírásáért, de ezt természetesen mindenki maga dönti el, hogy visz-e magával. Nagyon fontos, hogy a biztonsági övet nem kell egész úton bekapcsolva hagyni. Éljen mindenki a szabadság lehetőségével út közben, mert így a felnőtteknek is kényelmesebb utazni, a kicsiknek pedig kiváltképp.

Leszállás után a reptéren: amíg a csomagokra vár a család, érdemes a legkisebbekkel egy utolsó mosdó-kört futni, hogy amíg a szállodába nem érnek, addig se legyen ezzel probléma.

Kezdődjön a kaland!

Az egyik legfontosabb dolog, mielőtt elhagyja a család a szálláshelyét és elindul felfedezni az új világot, hogy beszéljék meg, mit kell tenni, ha elvesznek. Külön figyelmet kell ilyenkor fordítani arra, hogy ki a „csapatkapitány”, kinek a szavára kell minden gyermeknek figyelnie, amikor átkelnek a zebrán, leszállnak a vonatról stb. S mivel még így sem lehet egy felnőtt mindig elég óvatos, a legkisebbek zsebébe tegyenek egy névjegykártyát, vagy a karjukra írják rá a saját telefonszámukat. Mindenki jobban figyel ilyenkor az új élményekre, s nem annyira intenzíven nézi minden pillanatban, hogy együtt van-e mindenki. Egy idegen környezetben nagyon gyorsan elszakadhatnak egymástól a családtagok.

Étel, ital, mozgás: minden ország új izgalmakat tartogat mindenkinek, de míg a felnőttek egész nap tudnának gyalogolni és nézelődni, a kicsik ezt nem bírják olyan jól. Ajánlott úgy tervezni a programokat, hogy jusson idő nézelődésre, de kikapcsolódásra is egy parkban vagy egy étteremben.