Van lehetőség váltani az önköltséges képzésről - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Van lehetőség váltani az önköltséges képzésről

Magyar Nemzet, Fotó: Balogh Zoltán/MTI
2019. aug. 5. 16:00
Kamasz a családban

Nem feltétlenül kell minden félévben több százezer forintos díjat fizetniük az önköltséges képzésre bejutó hallgatóknak, két szemeszter után ugyanis van lehetőség átkerülni állami támogatású szakra, sőt sok egyetem saját pályázatokkal, intézményi vagy vállalati ösztöndíjakkal próbálja csökkenteni a fizetős diákok terheit.

A legjobb tanulóktól néhol az önköltség felét vagy egészét is átvállalják, de művészeti, sport- vagy tehetséggondozó támogatásokat is százezres mértékben gyűjthetnek be a fiatalok – derül ki a Magyar Nemzet összeállításából.

Jövő hét szerdáig jelentkezhetnek a felsőoktatásba pótfelvételivel a fiatalok. A választék ezúttal jobbára önköltséges szakokból áll, de néhány ingyenes helyre is le lehet még csapni.

Önköltséges helyekből van több

Fizetős szakokból bőven van választék: csaknem 1800 alap- és osztatlan képzés, valamint 900 mesterképzés várja a felvételizőket. Az önköltségi díjak 2-300 ezer forint/félévtől indulnak, ám a legdrágább szakokon egymillió forintnál is többet kell fizetni, orvosi vagy fogorvosi képzésen 1,3 millió forint a szemeszterenkénti díj.

Mégsem érdemes kizárólag anyagi megfontolásból lemondani a továbbtanulás lehetőségéről. Amellett, hogy többfajta diákhitel is felvehető, az átsorolási szabályokra és az egyetemek helyi támogatási rendszerére is érdemes gondolni.

Két lezárt szemeszter után, a tanulmányi átlag függvényében, már át lehet kerülni a menet közben megüresedő ingyenes helyekre, márpedig sokan vannak, akik egy-két félév után jönnek rá, hogy mégsem nekik való a választott szak.

Többféle támogatás létezik

Ezen túl a felsőoktatási intézmények a legkülönbözőbb anyagi támogatásokkal igyekeznek csökkenteni a hallgatók terheit.

A Pécsi Tudományegyetem sok egyéb lehetőség mellett rektori ösztöndíjat kínál az egyetemet első helyen megjelölő és legmagasabb felvételi pontszámmal bejutóknak.

A 100 ezer forint támogatást 200 fő nyerheti el, ebből százan az önköltséges diákok közül kerülnek ki. Az egyetemek karai saját hatáskörben is kínálnak támogatást, ilyen például a műszaki és informatikai kar havi 20 ezer forintos, összességében 100 ezres Kiválósági ösztöndíja.

A Debreceni Egyetemen ugyancsak többféle ösztöndíj-támogatásban részesülhetnek az önköltséges hallgatók. Ilyen például a havi 5-25 ezer forintos sport-, illetve művészeti ösztöndíj, a tudományos tevékenységért járó kiemelt szakmai ösztöndíj, a hallgatói önkormányzatban vállalt szerep alapján járó közéleti ösztöndíj, vagy az egyetem tehetséggondozó programjának támogatása, amelynek összege teljesítménytől függően havi 10 és 34 ezer forint között mozog.

A Szegedi Tudományegyetem kínálatából érdemes kiemelni az 50-100 ezer forint közötti összegű Start ösztöndíjat, amely az egyetemet első helyen megjelölő fiataloknak jár bizonyos feltételek mellett.