Védi a gyermeket az elhízástól az, ha gyalog jár az iskolába - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Védi a gyermeket az elhízástól az, ha gyalog jár az iskolába

MTI
2019. máj. 20. 15:47
Életmód

Kisebb eséllyel lesz túlsúlyos vagy elhízott az a gyermek, aki rendszeresen gyalog, kerékpárral, esetleg rollerrel jár iskolába - állapította meg egy új kutatás.

A Cambridge-i Egyetem tudósai vezette kutatás az első, amelyik egyszerre vizsgálta, hogy két, tanterven felüli mozgásformának, a napi iskolába járásnak és a sporttevékenységnek milyen hatása van az alsó tagozatosok túlsúlyára és elhízására - olvasható a BMC Public Health aktuális számában.

A túlsúly megállapítására nem a testtömegindexet (BMI) használták, hanem megmérték a gyermekek testzsírját és izomtömegét, majd értékelték, hogy hogyan függenek össze ezek az adatok a testmozgás mennyiségével.

A gyermekek csaknem fele minden nap sportolt, ugyanekkora részük gyalog, kerékpárral vagy rollerrel járt iskolába. A kutatók azt állapították meg, hogy akik a napi iskolába járás közben testmozgást végeztek, azoknak kevesebb volt a testzsírja, így kisebb volt a valószínűsége, hogy túlsúlyosak lesznek vagy elhíznak.

Kiderült az is, hogy a naponta sportoló gyermekeknek sokkal fejlettebb volt az izomzata, a testzsírjuk tömege viszont nem különbözött szignifikánsan.

A friss kutatás adatait a University College Londonnak abból a 2010-2013-as vizsgálatából vették, amely a gyermekek testméretét és tüdőfunkcióit mérte fel (Size and Lung Function in Children, SLIC). Több mint kétezer 5-11 éves gyermek vett benne részt.