Vigyázzunk az állatokra! Közeledik a tűzijáték-időszak - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Vigyázzunk az állatokra! Közeledik a tűzijáték-időszak

Nébih
2019. aug. 19. 8:00
Életmód

A tűzijáték fénye és a hangos durranások megijeszthetik a kutyákat és a macskákat, ezért az augusztus 20-ai ünnep környékén kiemelten fontos, hogy vigyázzunk rájuk. A Nébih összegyűjtötte, hogy milyen óvintézkedésekkel előzhetjük meg a bajt, illetve mit tehetünk, ha mégis elszökött hazulról a kutyánk.

Próbáljuk megelőzni a bajt!

Tűzijáték vagy vihar idején fokozottan vigyázzunk a kedvenceinkre, biztosítsunk számukra biztonságérzetet adó körülményeket! A kiemelten érzékeny, félős állatoknál már előzetesen érdemes állatorvoshoz fordulni, aki – konzultációt követően – felírhat nyugtató hatású állatorvosi készítményt házi kedvencünk számára. Fontos, hogy a felírt szer adagolásánál kövessük a doktor javaslatait!

Ellenőrizzük a mikrochipet!

Jó pár éve kötelező minden négy hónaposnál idősebb kutyát egyedi kódot tartalmazó mikrochippel megjelölni. Célszerű ellenőrizni, hogy a beültetett mikrochip regisztrációja is sikeresen megtörtént-e, ami a Nébih honlapján található Ebregiszter használatával egyszerűen megtehető.

A chipszámot beírva a rendszer megadja a publikus adatokat a keresett kutyáról. Amennyiben a keresés nem ad találatot, feltételezhető, hogy a chip regisztrációja elmaradt. Ebben az esetben vegyük fel a kapcsolatot a beültetést végző állatorvossal és kérjük annak mielőbbi pótlását! Ez nagyon fontos, mert a regisztrálatlan chiphez nem köthető adat, így a megtalált házi kedvencet sem tudják visszajuttatni gazdájához.

Mit tehet a gazdi, ha megszökött a kutyus?

A gazdák legtöbbször a közösségi oldalakon és fórumokon tesznek közzé figyelemfelhívó cikkeket. Emellett azonban célszerű megkérni a kutya állatorvosát, hogy az általa elérhető adatbázisban az eb adatlapjának megjegyzés rovatába írja be az ELTŰNT bejegyzést, amíg az állat vissza nem kerül a jogos tulajdonoshoz. Ehhez az állatorvosnál szükség lesz a kutya oltási könyvére vagy útlevelére, melyben szerepel a chipszám és a tulajdonos adatai. A közterületen kóborló ebek befogását az önkormányzatok által megbízott gyepmesterek végzik, ezért ha eltűnik a kutyánk, érdemes felkeresni a lakókörnyezetünkben található telepeket is.

Hogyan segíthet, aki kóbor kutyára bukkan?

A chippel ellátott, elkóborolt kutyák hazajutását ma már az ország több mint 200 pontján segíti a Vigyél Haza Alapítvány 2015-ben létrehozott és azóta országossá bővült mikrochip-leolvasó hálózata. A figyelemfelkeltő matricával megjelölt kutyabarát helyeken, ingyenesen elérhető eszközök segítségével, könnyedén leolvasható az állat mikrochipjének száma. Ez alapján a programban résztvevő önkéntes állatorvosok kikeresik a kutyus adatait az adatbázisban, majd felveszik a kapcsolatot annak gazdijával.

(Fotó: Shutterstock)