VirágcsokORR-ral köszöntötték az ápolókat a Bohócdoktorok - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

VirágcsokORR-ral köszöntötték az ápolókat a Bohócdoktorok

Premier Hungary Communications
2019. máj. 13. 14:34
Életmód

Látványos VirágcsokORR-ral köszöntötték az ápolókat és a nővéreket a Piros Orr bohócdoktorok az Ápolók Nemzetközi Napja alkalmából.

A bohócdoktori vizitek során a nővérekkel szorosan működnek együtt, ezt a közös munkát köszönték meg Budapesten, a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikán.

A Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány bohócdoktorai 23 éve visznek mosolyt és vidámságot a kórházak falai közé. Az alapítvány 30 bohócdoktora 15 gyermekkórházat látogat heti rendszerességgel, ez idő alatt az ápolókkal karöltve közel 350.000 beteg gyermek gyógyulásához járultak hozzá. A szakképzett ápolókkal való együttműködés nélkülözhetetlen munkájuk sikeréhez - közölte a szervezet.

A vizitek előtt a nővérek minden esetben tájékoztatják a bohócdoktorokat a gyermekek állapotáról, hiszen a kórterembe lépve a másodperc töredéke alatt kell alkalmazkodniuk az aktuális helyzethez és hangulathoz. A kórházi dolgozók visszajelzése az, hogy az ő vállukról is vesznek le terhet a bohócdoktorok. Amikor mennek a beteg gyermekekhez, sokszor a nővéreket is nevetésre bírják, így könnyebben, vidámabban megy a munka.

– Tapasztalatok azt mutatják, hogy az a hely, ahol a bohócdoktoraink megjelennek, rögtön vidámabbá válik. A humort használják a feszültség oldására, és hogy eltereljék a gyermekek és szüleik figyelmét a fájdalomról és enyhítsék a szorongásukat. Éppen ezért nagy hangsúlyt fektetünk a bohócdoktorok folyamatos szakmai, valamint speciális kórházi helyzetekre vonatkozó képzésére – mondta Rékay Ágnes, a Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány ügyvezető igazgatója.

A Piros Orr Bohócdoktorok már a műtétre várakozó gyermekek gyógyulását is segítik. Ebben az esetben a műtétek előtt a gyermekkórházak gégészeti és sebészeti osztályán teremt barátságos, oldott légkört a bohócdoktor. Kora reggel egyeztet a nővérekkel a vizsgálatokról és a műtétekről. Az érkező gyermekeket a nővér a bohócdoktorral együtt fogadja, délelőttönként a műtétek előkészületei pedig egy nagy közös játékká válnak. A bohócdoktor vezeti fel a soron következő vizsgálatot, a gyermeket a műtőig kíséri, majd a beavatkozás után az osztályon várja, és humorral segíti át ezeken a feszültséggel teli órákon, támogatva ezzel az orvosok és a nővérek munkáját is.