8 tipp, hogy mihez kezdjünk a kinőtt gyermekruhákkal - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

8 tipp, hogy mihez kezdjünk a kinőtt gyermekruhákkal

Békési Erika
2019. jún. 3. 9:36
Gyermekút /EFOP - 1.9.5./

Mit tegyünk, hogy a kinőtt ruhácskák ne kerülgetni való halmokban álljanak, a kistesónak majd megtaláljuk az éppen méreteset, vagy hasznosuljon belőlük, ami még tud? Íme néhány ötlet.

Az anyukaélet hétköznapjainak igen jelentős részében ruhákkal foglalkozunk. Mosunk, teregetünk, szárítgatunk, leszedünk, összehajtunk, elpakolunk, hogy aztán újra elölről kezdhessük a folyamatot. Mert egyenjogúság ide vagy oda, kevés apuka tartja számon, hogy a kedvenc mezeknek mindig előnyük van a mosás során, hogy melyik ruha éppen melyik csemetéhez tartozik, hogy hol lapulnak az ünneplők, és merre várakoznak a javítani való nadrágok.

De mit tegyünk a kinőtt ruhákkal?

Élnek közöttünk nagyon ügyes anyukák, akik szezononként átválogatják a ruhákat, ők egyben kezelik a méreteket. Ilyenkor egy-egy évszak végén komplett öltözetek kerülnek ki a szekrényből. A gyakoribb viszont az az eset, amikor a reggeli öltözködés közepette derül ki az egyes darabokról, hogy szorít, rövid, kicsi. Ha elég nagy a ruhásszekrény, a használatban lévők mögé betárazhatjuk ezeket a kósza darabokat, a kinőtt ruhahalom így nem egyben kerül ki a szekrényből, hanem hétről-hétre fog növekedni.

1. A legkedvesebb darabokból tegyünk el párat emlékbe, biztosan szívesen látják majd az unokáink.

2. Ha öröklésre esélyes kistesó van, rendszeresítsünk egy dobozt vagy nagyobb szatyrot a kinőtt ruháknak. Ha megtelik, méret-megjelöléssel bekerülhet az adag a raktárba, pincébe, padlásra. Érdemes nagyjából hasonló méretű tárolókat használni, hogy a készlet átlátható, egymásra pakolható legyen.

3. Nézzünk körül a környezetünkben, kinek jönne jól az ajándék ruhacsomag. Ha megvan a kiszemelt család, és örülnek a lehetőségnek, a továbbiakban automatikusan hozzájuk vándorolhatnak a kinőtt ruhácskák.

4. Hirdessünk gyermekruha-csereberét a barátok között! Jó alkalom a találkozásra az anyukáknak, közös játékra a kicsiknek, az alkalom végén pedig jó esetben mindenki aktuálisan-méretes ruhákkal térhet haza.

5. Rendezzünk virtuális garázsvásárt az ismerős anyukák körében! Készítsünk pár fényképet a kinőtt darabokról – a szőnyegen szép összeállításban egyben is megtehetjük ezt –, és árral, vásárlási határidővel hirdessük meg a nagyszerű lehetőséget. Érdemes alacsony árakat meghatározni, hogy biztosan elfogyjon a nekünk már fölösleges készlet.

6. Egyre több helyen működik szociális szolgálat, ahol szeretettel várják a ruha, cipő és használati tárgy adományokat. Érdeklődjünk előre a leadhatóság felől, hogy valóban segítség legyen a felajánlásunk. Figyeljünk arra, hogy a rászorulóknak szánt csomagban olyan állapotú ruhák legyenek, amit mi is ráadnánk a gyermekünkre!

7. Vannak bölcsődék, óvodák, ahol örülnek a pót-gumicsizmáknak és a váltóruhának szánt daraboknak. Járjunk nyitott szemmel!

8. A szakadt, javíthatatlan, foltos ruháknak is lehet még további boldog életük: a pólók és pulóverek mostanában környezettudatos zöldségeseknél landolhatnak, műanyag zacskó helyett használatos bevásárlótáskát készítenek belőlük. Állatmenhelyek, autószerelő műhelyek, szőnyeg- és lábtörlőkészítők is örömmel fogadnak puha, használt ruhadarabokat. Sőt, a takarításnál nálunk is jól jön a „kedves rongy” az apró szorgos kezecskékbe.