Hogyan lehet valakiből idősügyi referens? - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Hogyan lehet valakiből idősügyi referens?

csalad.hu
2019. júl. 16. 10:36
Családbarát ország /EFOP - 1.2.6./

Országszerte ezer idősügyi referens képzése indul a Családbarát Ország Nonprofit Kft. (CSBO) szervezésében. A száz órás tanfolyam célja olyan szakemberek képzése, akik hozzájárulnak a helyi aktív időseket segítő programok előkészítéséhez és lebonyolításához. A tíz hetes képzést elvégző szakemberek önkormányzatoknál és civil szervezeteknél is el tudnak majd helyezkedni.

„Felelősségvállalás, pontosság, precizitás, empátia, együttműködési és problémamegoldó készség – talán ezek a legfontosabb kompetenciák, amire szükségük lesz az induló idősügyi referens képzésen résztvevőknek” – mondta a csalad.hu-nak Kisdi Réka, a CSBO képzési alprojekt vezetője, a képzés szervezője.

A képzési program célcsoportja mindenki, aki legalább érettségi végzettséggel rendelkezik és idősügyi referens szakmai végzettséget szeretne szerezni. A jórészt modern, távoktatási formában (e-learning) megvalósuló képzés 30 elméleti és 70 gyakorlati órából áll majd. Tehát a hagyományos oktatással szemben sokkal nagyobb mértékben építünk a résztvevők önálló tanulására, de emellett a gyakorlatra is nagy hangsúlyt fektetünk – teszi hozzá az alprojekt vezető.

Az oktatás végső célja, hogy a képzést sikeresen elvégzők képessé váljanak aktívan hozzájárulni a helyi aktív idősödést segítő programok előkészítéséhez, szervezéséhez. Fel tudják ismerni az időskori életkori sajátosságokból adódó speciális szükségleteket, el tudjanak igazodni a programok jogi környezetében, jogkövető módon tudjanak részt venni az idősügyi programok szervezésében. Képesek legyenek hatékonyan együttműködni a települési önkormányzat illetékes szakembereivel, valamint azokkal a helyi civil szerveződésekkel, melyek az aktív idősödés feladataiban szerepet vállalnak.

„Röviden tehát abban segítenek majd, hogy az idősek nyugdíjas éveiket aktívan tölthessék, valamint, hogy megakadályozzák az elmagányosodást, és erősítsék a generációk közötti együttműködést” – összegzi a képzés szervezője.

Ehhez persze a leendő idősügyi referenseknek igen sok ismeretet és kompetenciát kell elsajátítaniuk: ugyanúgy ismerniük kell az időskor fiziológiai és pszichológiai jellemzőit, valamint a leggyakoribb időskori pszichiátriai betegségeket, mint például az idősügyi programok jogi kereteit, vagy a magányosság legfőbb okait, a megelőzést és kezelést segítő programokat. Kiemelten kell kezelniük az idősek sérülékeny csoportjait, a demenciában, az önelhanyagolásban, vagy a jövedelmi szegénységben szenvedőket, képesnek kell lenniük ezen problémák felismerésére, és tudniuk kell, hová fordulhatnak további szakmai segítségért.

Maga az idősügyi referens képzés 2019 elejétől indul – az első félévben 3-4 próbacsoporttal, az év második felében pedig már országosan szinte mindenhol, élesben folyik majd az oktatás. A 10 hetes képzést elvégző szakemberek akár önkormányzatoknál, akár civil szervezeteknél is el tudnak majd helyezkedni.