Ma van az emberkereskedelem elleni küzdelem európai napja - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Ma van az emberkereskedelem elleni küzdelem európai napja

MTI, Baptista Szeretetszolgálat
2019. okt. 18. 12:04
Kríziskezelés /EFOP - 1.2.4./

Magyarország előrelépést ért el az emberkereskedelem elleni küzdelemben – derült ki az Európa Tanács szakértői csoportjának (GRETA) szeptember végén közzétett jelentéséből. Október 18-a az emberkereskedelem elleni küzdelem európai napja.

A 47 tagállamot tömörítő Európa Tanács szakértői jelentésükben elismeréssel szóltak arról, hogy Magyarország új támogató központokat hozott létre a bűncselekmények áldozatai számára, amelyek pszichológiai szolgáltatást nyújtanak, és segítenek az áldozatok felkészítésében a büntetőeljárások előtt.

A GRETA üdvözölte a büntetőeljárási törvénykönyvbe frissen bevezetett, a tanúk és áldozatok védelmét szolgáló új magyar rendelkezéseket is.

A jelentés határozottan pozitív előre lépéskén értékelte az emberkereskedelem feltételezett áldozatainak nyilvántartására szolgáló, 2017-től működő adatbázis létrehozását.

Az emberkereskedelem áldozatai nem csak a külföldön prostituáltként használt nők, férfiak és gyermekek, hanem azok is, akiket kényszermunkára és rabszolgaságra fognak, sokszor megfosztanak papírjaiktól, pénzüktől és legtöbbször emberi méltóságuktól is – fogalmaz a Baptista Szeretetszolgálat, amely több mint 10 éve elkötelezetten küzd az emberkereskedelem ellen. Lépéseket tesz a megelőzésben, védett házaiban biztosítja az áldozatok védelmét, ellátását, képviseli érdekeiket.

A kapcsolati erőszak nem magánügy!Boglacsik Tímea szociális szakember blogja a csalad.hu-n a bántalmazottak megsegítésének témakörét járja körbe.