Teljes körű segítség a kapcsolati erőszak áldozatainak - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Teljes körű segítség a kapcsolati erőszak áldozatainak

EMMI
2019. nov. 25. 8:48
Kríziskezelés /EFOP - 1.2.4./

November 25-e a nők elleni erőszak megszüntetésének nemzetközi napja. A magyar kormány elutasítja a bántalmazás minden formáját és elkötelezett a nők elleni erőszak elleni küzdelemben – hangsúlyozta az Emberi Erőforrások Minisztériuma közleményében.

2013-ban életbe lépett az új magyar Btk, Európa egyik legszigorúbb büntető törvénykönyve, amely kiemelten védi a nőket, és kiemelten bünteti a nők elleni erőszakos bűncselekményeket. A világnap alkalmából a magyar kormány arra hívja fel a figyelmet, hogy a kapcsolati erőszak visszaszorításában kiemelten fontos a probléma mielőbbi jelzése és a segítségkérés, amelyben az idei évtől már a Kapcsolj egyből! mobiltelefonos applikáció is segít.

Segítség a segítőknek

A nők elleni erőszak leggyakoribb formája a kapcsolati erőszak, melynek számos megnyilvánulási formája létezik a fizikai vagy szexuális bántalmazáson túl. A kapcsolati erőszak elleni küzdelemhez több mint 3 milliárd forint uniós fejlesztési forrás mellett az Emberi Erőforrások Minisztériuma is jelentősen hozzájárul, többek között azzal is, hogy az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat (OKIT) költségvetési támogatását 150 millió forinttal emeli, valamint folyamatosan bővíti az intézményrendszert is. Az ellátórendszer bővítésén túl kiemelt figyelem irányul a megelőzésre, szakemberek képzésére, kutatásra és a társadalmi figyelemfelhívásra.

A legfontosabb a segítségkérés

A világnap alkalmából a magyar kormány arra hívja fel a figyelmet, hogy a kapcsolati erőszak visszaszorításában kiemelten fontos a probléma mielőbbi jelzése és a segítségkérés. Fontos, hogy lehetőség szerint az érintettek a lehető leghamarabb jelezzék ezt, nem szabad megvárni, hogy az erőszak krízishelyzetet idézzen elő. A jelenleg az ingyenesen hívható Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat mellett összesen 20 krízisközpont, 8 titkos menedékház, 21 félutas kiléptető ház és 7 kríziskezelő ambulancia nyújt különböző segítő szolgáltatásokat és áll rendelkezésére az érintetteknek.

Mobiltelefonos applikáció is segít

Az idei évtől már egy mobiltelefonos applikáció is segít beazonosítani a kapcsolati erőszak formáját, ráadásul a Kapcsolj egyből! térképes keresője megmutatja, melyik az a segítő intézmény, amelyik a bántalmazott számára a leghamarabb elérhető. Az applikáció gyorshívó pánikgombja azonnal az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálathoz kapcsol, a szolgáltatást telefonról és a Kapcsolj egyből! weboldalról lehet letölteni.

Krízishelyzetben az OKIT segélyvonal száma is segíthet, a 06-80-20-55-20-as telefonszám ingyenesen hívható a nap 24 órájában. Akinek tanácsra van szüksége vagy bizonytalan, mit tegyen válsághelyzetben, a kríziskezelő ambulanciákhoz fordulhat segítségéért, akár anonim módon is.


A kríziskezelő ambulanciák elérhetőségei:

  • Budapest

+36-70-525-0536

budapest.krizisambulancia@segelyszervezet.hu

  • Miskolc

+36-30-309-1552

miskolc.krizisambulancia@segelyszervezet.hu

  • Devecser

+ 36-70-933-8060

veszpremmegye@voroskereszt.hu

  • Mosonmagyaróvár

+36-70-598-1101

ambulancia.movar@gmail.com

  • Kaposvár

+ 36-82-812-476

krizisambulancia.kaposvar@gmail.com

  • Orosháza

+36-30-781-7951

oroshaza.krizisambulancia@segelyszervezet.hu

  • Szolnok

+ 36-30-305-2919

szolnok.krizisambulancia@segelyszervezet.hu

(fotó: Shutterstock)