26 mil­liárd forint jut jövőre Babaváró Támogatásra - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

26 mil­liárd forint jut jövőre Babaváró Támogatásra

Magyar Nemzet
2019. jún. 6. 7:28
Családvédelmi Akcióterv

Jelentős érdeklődésre számít a családügyi államtitkárság a Családvédelmi Akcióterv bevezetése miatt – számolt be a Magyar Nemzet.

A Babaváró Támogatásra 26 mil­liárd forintot terveztek jövőre, és ez az összeg – mint azt az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkárságától a Magyar Nemzet megtudta – felülről nyitott, így az összes jogosult igénylő élhet a támogatással. Ugyanez igaz a Nagyszülői GYED-re is, amelyet szintén mindenki megkap majd, aki megfelel a feltételeknek és igényli ezt a gyermekgondozási támogatási formát.

A hétpontos Családvédelmi Akcióterv elemei is helyet kaptak a jövő évi költségvetésben, és a számok alapján rengeteg családnak jelenthetnek segítséget az új konstrukciók. Varga Mihály pénzügyminiszter kedden elmondta: a 2020-as büdzsé a családok költségvetése, hiszen a kormány minden eddiginél nagyobb összeget különített el a családok támogatására a jövő évre.

Eddig több mint százezer család vette igénybe a Családi Otthonteremtési Kedvezményt, amely mellé jövőre már használt lakás vásárlásához is igényelhető lesz a kapcsolódó hitel. A költségvetés tervezésekor nagyságrendileg 12-13 ezer érintettel számoltak; több mint 11 milliárd forintot különítettek el erre a célra.

A családok lakáscélú jelzáloghitelének elengedésére szánt összeg 16,5 milliárd forint a költségvetésben. Az államtitkárságtól kapott információk szerint 7-8 ezer család igényelheti ezt a lehetőséget jövőre.

A nagycsaládosok autóvásárlási támogatására is komoly igények mutatkoznak. Úgy tudni, akár 14 ezer család is igénybe veheti ezt a segítséget 2022-ig. A jövő évben tízmilliárd forintot meghaladó összeget tartalmaz a büdzsé erre a célra.

A négy- vagy többgyermekes édesanyák személyi jövedelemadó alóli mentességének biztosítására 22 milliárd forinttal számoltak a 2020-as költségvetésben. Ez az összeg évente mintegy negyvenezer édesanya odaadását honorálja.

A különböző típusú bölcsődeépítésekre mintegy 11 és fél milliárd forintot fordítanak a költségvetés tervezete szerint, ami hozzájárulhat ahhoz, hogy 2022-ig folyamatosan bővüljön a bölcsődei férőhelyek száma. Ez további 21 ezer kisgyermekes családnak jelenthet majd komoly segítséget.