6 hasznos kérdés és válasz a CSOK-ról - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

6 hasznos kérdés és válasz a CSOK-ról

csalad.hu
2019. aug. 29. 7:23
Családvédelmi Akcióterv

Mely gyermek minősül eltartottnak a CSOK-igénylés szempontjából? Az ápolási díj mikor számít bele a biztosítási időbe? A csalad.hu összegyűjtötte a Családvédelmi Akcióterv ezen témakörével kapcsolatban felmerült speciális kérdéseket és az azokra kapott szakértői válaszokat.

1. Mely gyermek minősül eltartottnak a CSOK-igénylés szempontjából?

A saját háztartásban gondozott/nevelt gyermek, kivéve, ha az már nagykorú, ilyen esetben nem kell, hogy a szülővel közös háztartásban éljen.

2. CSOK igénylésénél az ápolási díj mikor számít bele a biztosítási időbe?

Az ápolási díjban (vagy gyermekek otthongondozási díjában) részesülés igazolása kiváltja a TB jogviszony igazolást teljes egészében.

3. Ha az igénylő kereső tevékenysége alapján valamely másik állam társadalombiztosítási rendszerének hatálya alá tartozott, milyen igazolásra van szükség az illetékes külföldi hatóságtól?

A külföldi jog szerint abban az államban a társadalombiztosítási ügyek tekintetében illetékes hatóság igazolása szükséges. Ezt a külföldi igazolást a magyarországi szervek – EU-n kívüli államok esetében – akkor kötelesek elfogadni, ha vagy az adott államra illetékes magyar külképviselet diplomáciai felülhitelesítéssel látta el, vagy ha az adott állam részese az ún. „Apostille”-egyezménynek, akkor a külföldi kijelölt központi hatóság apostille-lel (tanúsítvány) látta el.

4. Ha 2011. december 31. után felvett lakáscélú támogatást már visszafizették, akkor már nem kell figyelembe venni azt az újabb igénylésnél?

Önkéntes visszafizetés esetén 5 éven belül sem, visszafizetésre kötelezés esetén 5 év után nem kell figyelembe venni (utóbbi esetben ugyanis nem levonás alkalmazandó, hanem egyáltalán nem is jár a CSOK 5 évig).

5. Ha egy házaspár már korábban vett fel vissza nem térítendő lakástámogatást, de visszafizetésre kötelezték őket, és már eltelt az 5 év, akkor most ugyanazon gyermekek után igényelhetik a CSOK-ot?

Igen, ha a felvétele 2011. december 31. után történt.

6. Ha már korábban igényelték használt lakás vásárlásához a CSOK-ot, július 1-je után igényelhetik külön a kamattámogatott kölcsönt?

Nem, a kamattámogatott kölcsön utólag történő igénylése nem lehetséges, csak a CSOK-kal egyidejűleg.

(fotó: Shutterstock)