A Babaváró Támogatás iránt érdeklődnek a legtöbben a kormányzati „forró drót”-on - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

A Babaváró Támogatás iránt érdeklődnek a legtöbben a kormányzati „forró drót”-on

csalad.hu
2019. ápr. 14. 6:39
Családvédelmi Akcióterv

Egyre nő a forgalom a 1818-as Kormányzati Ügyfélvonalon, sokan érdeklődnek a Családvédelmi Akcióterv részletei iránt, és tesznek fel konkrét kérdéseket az egyes intézkedésekkel kapcsolatban – közölte a csalad.hu érdeklődésére a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. (NISz). Az egyik leggyakoribb kérdés, hogy csak az első házasságban élők igényelhetnek-e Babaváró Támogatást, de sokan szeretnék tudni azt is, hogy a CSOK igénybevételénél számít-e a külföldi biztosított jogviszony.

A Családvédelmi Akcióterv bejelentése óta eddig 325-en érdeklődtek a 1818-as Kormányzati Ügyfélvonalon – számolt be a Nemzeti Infokommunikációs Szolgálat a csalad.hu megkeresésére.


A telefonálók természetesen főként a saját élethelyzetükkel kapcsolatos kérdéseiket tették fel, azt tudakolták, hogy teljesülnek-e az esetükben az egyes intézkedések feltételei, illetve milyen kritériumoknak kell a jövőben megfelelniük.


A legtöbben a Babaváró Támogatással és a Nagycsaládosok autóvásárlási programjával kapcsolatban kívántak informálódni. Sokan érdeklődtek még a Családi otthonteremtési kedvezmény bővítése, illetve a Jelzáloghitel-tartozás csökkentésének feltételei iránt is. Emellett számos megkeresés érkezett a Nagyszülői GYED-del kapcsolatban is.


Sokan szerették volna például megtudni, hogy csak az első házasságban élők igényelhetnek-e Babaváró Támogatást.

A kérdésre azt a tájékoztatást kapták, hogy ha a házaspárnak még nincs gyermeke, nem számít, ki hányadik házasságában él. Abban az esetben viszont, ha a házaspár valamely tagjának már van gyermeke, akkor a házastársak közül legalább az egyik félnek az első házasságát kell kötnie. A megözvegyülés miatt megszűnt korábbi házasság pedig nem számít első házasságnak.


Többen tették fel azt a kérdést is, hogy kik lehetnek jogosultak a Babaváró Támogatásra.

A szabályok értelmében támogatásra minden olyan házaspár jogosult lehet, ahol a feleség 18 és 40 év közötti, és legalább egyikük 3 év biztosítási jogviszonnyal rendelkezik – ide tartozik a hallgatói jogviszony is.


Gyakori kérdés volt az is, hogy pontosan mettől meddig lehet igényelni a Babaváró Támogatást.

A Babaváró Támogatás igénylésére 2019. július 1-től 2022. december 31-ig lesz lehetőség a bankfiókokban.


Érkezett számos megkeresés azzal kapcsolatban is, hogy a külföldi biztosítotti jogviszony számít-e a CSOK igénybevételénél.

A válasz az, hogy igen. 2019.07.01 után pedig, ha a magyar állampolgárságú igénylő az EGT államokon kívüli, más külföldi államban szerzett biztosítási jogviszonnyal rendelkezik, akkor azt is figyelembe veszik a CSOK igénylésénél.


Sokan kérdezték azt is, hogy hány gyermek után lehet igénybe venni a jelzáloghitelekhez nyújtott támogatást.

2019. július 1-je után már a második gyermeküket váró család is kérheti az 1 millió forintos jelzáloghitel-elengedést.