A Családvédelmi Akcióterv indulására vár az ingatlanpiac - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

A Családvédelmi Akcióterv indulására vár az ingatlanpiac

GDN Ingatlanhálózat
2019. jún. 12. 6:23
Családvédelmi Akcióterv

Májusban közel a felére esett vissza az ingatlanforgalom Budapesten és a vidéki városokban – közölte a GDN Ingatlanhálózat. A cég szakértője szerint a látványos csökkenés jól tükrözi, hogy a lakosságot mennyire foglalkoztatja a kormány által bejelentett új CSOK és kamatmentes hitel.

Az adatokból úgy tűnik, hogy a lakosságot kiemelten foglalkoztatja a néhány héten belül bekövetkező változás, ami az ingatlanpiacot is erősen befolyásolja.

– Egyértelműen látszik, hogy tömegeket gondolkodtatnak el a kormány bejelentései – mondta Gadanecz Zoltán, az ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa. Hozzátéve: májusban közel felére esett vissza a forgalom.

– Az emberek teljesen behúzták a féket, ami Budapesten és a vidéki városokban is jellemző. A június hónap eddigi adatai is arra engednek következtetni, hogy szinte megállt az ingatlanpiac az országban. Úgy véljük, hogy mindenki a július elsejére vár, és az akkortól elérhető új kedvezményeket szeretné kihasználni – fogalmazott Gadanecz Zoltán.

Július 1-től már használt lakás vásárlására is igényelhető lesz a Családok otthonteremtési kedvezménye (CSOK) mellé felvehető kamattámogatott kölcsön, amely két gyermek esetén 10 millió, három gyermek esetén 15 millió forint. Emellett 10 millió forint kamatmentes hitelt kaphatnak a 18 és 40 év közötti házas nők.

A nyaralások miatt július és augusztus általában az év legcsendesebb hónapjai az ingatlanpiacon, a szakember azonban arra számít, hogy idén ez másképp lesz.

– A lakosság és a szakma is nagyon várja a CSOK változásaihoz és a kedvezményes hitelhez köthető pontos részleteket – mondta a szakember. Várakozásai szerint júliustól jelentősen megnő majd a megkötött szerződések száma, és a legnagyobb növekedés valószínűleg ezúttal a használt lakásoknál lesz majd.