A külföldről hazatelepülők is igényelhetik a Falusi CSOK-ot - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

A külföldről hazatelepülők is igényelhetik a Falusi CSOK-ot

MTI
2019. aug. 2. 7:07
Családvédelmi Akcióterv

A külföldről hazatelepülők, az ápolási és gyermekek otthongondozási díjában részesülők, valamint a Központi Hitelinformációs Rendszerben (KHR) szereplők is igényelhetik a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) speciális változatát, a Falusi CSOK-ot – mondta a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos sajtótájékoztatón, Budapesten.

A program július elsejei indulása óta százával érkeztek az igénylések a közvetítő pénzintézetekhez – közölte Gyopáros Alpár. Ezek alapján egyforma az érdeklődés a már meglévő lakás korszerűsítése, valamint a használt lakás vásárlása, majd felújítása iránt – tette hozzá. Utóbbi konstrukció esetében az igénylők főként városokból költöznének falvakba, amit rendkívül jó hírnek nevezett a kormánybiztos.

A magyar kormány egyik legfontosabb célja, hogy gyermekvállalásra ösztönözze a fiatalokat és megállítsa a kistelepülések elnéptelenedését. A program kínálta kedvezmények 2486 ötezer lakosúnál kisebb településen vehetőek igénybe – hangsúlyozta a politikus.

A konstrukció keretében – a gyermekek számától függően – meglévő lakás korszerűsítésére akár 5 millió forintos, használt lakás vásárlásához és korszerűsítéséhez akár 10 millió forintos vissza nem térítendő támogatást lehet igényelni – emlékeztetett Gyopáros Alpár.

A támogatást igényelhetik az olyan külföldről hazatelepülők is, akik egy- vagy kétéves külföldi társadalombiztosítási (tb-) jogviszonyt tudnak igazolni és vállalják, hogy a szerződéskötést követő 180 napon belül letelepednek Magyarországon és hazai tb-jogviszonyt létesítenek – közölte.

Gyopáros Alpár kiemelte azt is, hogy ingatlanvásárlás esetén nem kell az igénylőknek önerőt igazolnia, ha a megvásárolni kívánt lakás ára alacsonyabb, mint az elérhető támogatási összeg. Az önerő igazolása csak a támogatási összeget meghaladó ingatlanérték esetén szükséges. Korszerűsítés esetében a támogatás folyósítása a munkák készültéségével arányosan, számlabemutatásra történik – jelezte.

Az ápolási díjban és gyermekek otthongondozási díjában részesülők szintén igényelhetik a Falusi CSOK támogatásait, továbbá azok is, akik a KHR-ben (korábbi nevén BAR-listán) szerepelnek. A Falusi CSOK támogatásai mellé igényelt államilag kamattámogatott hitel esetén viszont már számít, hogy az igénylő szerepel-e a KHR-ben – hívta fel a figyelmet.

Gyopáros Alpár szólt arról is, hogy a korábban szocpolt igénylő érintettek esetében az akkor kapott összeget le kell vonni a Falusi CSOK által biztosított támogatásból. Akik korábban az "általános CSOK" segítségével vásároltak ingatlant és a Falusi CSOK keretében szeretnének kistelepülésen lakást vásárolni, a korábban megvett ingatlan eladásával, az akkori támogatás visszafizetése után igényelhetik a Falusi CSOK-ot – fejtette ki a kormánybiztos.

Az "általános CSOK" keretében korábban megvett ingatlan felújítását a Falusi CSOK támogatásaiból is lehet fedezni, ha a lakás a program által preferált kistelepülésen található – tette hozzá.