Ezeken a településeken kell a legkevesebb önerő a Falusi CSOK-hoz - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Ezeken a településeken kell a legkevesebb önerő a Falusi CSOK-hoz

hellovidek.hu
2019. jún. 21. 5:57
Családvédelmi Akcióterv

Egy 100 négyzetméteres házat vásárolhat az ország legolcsóbb járásaiban egy három gyermekes család a Falusi CSOK támogatással, ráadásul szintén 5 millió forintot a ház felújítására, korszerűsítésére költhetnek – derült ki a hellovidek.hu összeállításából.

Július 1-jén indul a Falusi CSOK, amely 2486 hátrányosabb helyzetű, 5000 fő alatti, csökkenő lélekszámot mutató településen igényelhető majd.

A hellovidék.hu megnézte, hogy mely járásokban és településeken kell a legkevesebb önerő a házvásárláshoz, vagyis hol a legalacsonyabbak az ingatlanárak. Eszerint a harmadik legolcsóbb a Pétervásárai járás 57 051 Ft/nm árral; a második helyet a Hevesi járás szerezte meg 54 642 Ft/nm árral; míg az első helyen a Putnoki járás áll, 49 080 Ft/nm árral. Mindhárom dobogós az északkeleti országrészben található, a második és harmadik legolcsóbb települések Heves megyében, a legolcsóbb járás pedig Borsod-Abaúj-Zemplén megyében van.

Mivel egy-egy járásban természetesen több olyan település is található, ahol igényelni lehet a Falusi CSOK-ot, így megnézték azt is, hogy melyek a legolcsóbb települések a listán. Eszerint a legkevesebb pénzre Aggtelek, Alsószuha és Bánréve településeken van szükség egy családi ház megvásárlásához, négyzetméterenként 49 080 forintot kell fizetnünk a vevőknek.

A hellovidek.hu ugyanakkor hozzátette, hogy ezen toplista némileg csalóka, hiszen míg járásonként többnyire volt annyi tranzakció, hogy statisztikailag értékelhető eredményt kapjanak, addig települési szinten rengeteg olyan lokáció van, ahol évek óta egyáltalán nincs érdeklődés az ingatlanokra.

Eszerint ha egy család a Putnoki járásban venne magának és három gyermekének házat a Falusi CSOK-ból, akkor az 5 milliós támogatásból egy 100 négyzetméteres ingatlant is meg tudna vásárolni. Ráadásul szintén 5 millió forintot a ház felújítására, korszerűsítésére költhetnek.

Dönthet úgy is a példaként említett, a Putnoki járásban élő család, hogy nem vásárol új házat, hanem a meglévőt újítja fel a Falusi CSOK támogatás segítségével, ebben az esetben akkor a számukra a fenti támogatási összegek fele lesz elérhető.

Ráadásul mivel a támogatás összevonható a családtámogatási program más elemeivel is, még könnyebben saját otthonhoz juthatnak a családok.

(fotó: Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság)