A legtöbb szülő fokozatosan térne vissza a munka világába - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

A legtöbb szülő fokozatosan térne vissza a munka világába

Magyar Nemzet
2020. febr. 5. 13:19
Munkahelyvédelmi Akció

Sok szülő aggódik ma is, hogy nem tud visszailleszkedni a munka világába, miután huzamosabb ideig otthon maradt gyermekével, ám félelmük megalapozatlan – derült ki a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom és együttműködő vállalati partnerei által ezerfős mintával, 2019 novemberé­ben készíttetett kutatásból.

A felmérésben a válaszadók 43 százaléka biztosra vette, hogy visszavennék munkahelyére, miután gyermeket vállalt, 23 százalék viszont egyáltalán nem volt biztos ebben – számolt be a Magyar Nemzet.

A szülési szabadságról való visszatérés nehéz­ségeit vizsgálva a kutatás kimutatta, hogy a szülők 46 százaléka folytatta a munkáját ugyanannál a munkáltatónál, ahonnan szülési szabadságra ment. Közülük 68 százalék ugyanabban, míg 17 százalék más munkakörben dolgozott. A válaszadók egytizedét viszont csak alacsonyabb pozícióban foglalkoztatták újra. A munkavállalók legnagyobb része szerint a gyermek kétéves kora után a legnagyobb az esélye a sikeres munkába való visszatérésnek.

Két év után térnének vissza a munkába

A felnőttek 45 százaléka gondolja úgy, hogy a gyermek hároméves koráig mindenképpen jó, ha egy szülő otthon marad a gyermekével, és csak 19 százalékuk véli úgy, hogy már kétéves korban vissza lehet menni dolgozni. A válaszadók 27 százaléka szerint viszont az a jó, ha egy szülő, ameddig csak lehet, otthon marad a gyermekkel.

A budapestiek esetében csupán harminc százalék maradna otthon három éven át a kisgyerekkel, falun viszont másképp gondolkodnak erről, ugyanis a falusiak 54 százaléka a hosszabb otthonlétet választaná.

A munka világába történő sikeres visszatérés zálogának a munkavállalók a fokozatos visszatérés lehetőségét, a rugalmas munkavégzési formákat, valamint a több bölcsődei férőhely megteremtését tekintik.

A kutatás kimutatta, hogy a cégek 69-75 százaléka nyilvántartja a szülési szabadság után visszatérő szülőket, és a munkaadók szerint is a fokozatos visszatérés lehetősége és a részmunkaidős foglalkoztatás segítheti leginkább a szülők munkahelyi reintegrációját. Az is kiderült, hogy a cégek 47 százaléka szerint a visszatérő szülők elkötelezettek és jól gazdálkodnak az idejükkel. A munkáltatók 44 százaléka pedig úgy látja, a kisgyerekes szülők hatékonyan dolgoznak – derül ki a kutatás eredményeiből.

(fotó: Shutterstock)