„A magyar családpolitika hungarikum” - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

„A magyar családpolitika hungarikum”

hirado.hu
2020. febr. 20. 10:38
További hírek

Sehol a világon nincs még egy olyan komplex, rugalmas és célzott támogatási rendszer, mint a magyar, ami ugyanakkor a szabad döntés lehetőségét is megadja a családalapítás és a gyerekvállalás kérdéseiben – fogalmazott egy budapesti konferencián a családpolitikáért felelős helyettes államtitkár.

Beneda Attila a Fiatal Családosok Klubja „Családban a jövő” elnevezésű rendezvényén közölte, a tízmillió forintos babaváró támogatás sikerét abban látja, hogy a szabad felhasználású forrást a fiatalok az adott élethelyzetüknek és szükségleteiknek megfelelően tudják felhasználni. Hangoztatta, hogy a magyar kormány mindent megtesz a családokért, de a szabad döntés, a szabad élet lehetőségét minden eszközzel meg kívánja adni, nincsenek kötelezően követendő irányok.

Azt mondta, 2010 óta nem volt olyan év, amikor ne sikerült volna valamilyen különleges, új vagy újszerű, innovatív, kreatív vagy „világújdonság-jellegű” családtámogatási formát bevezetnie a kormánynak.

Király Nóra, a Ficsak alapítója a családpolitikai intézkedésekről azt mondta: ma a társadalmi, politikai klíma kifejezetten kedvez annak, hogy a fiatalok bátran mondhassanak igent az új életre.

A Ficsak abból az alkalomból rendezett konferenciát, hogy a családvédelmi akciótervben részt vevő családok száma átlépte a százezret. A rendezvény céljaként fogalmazták meg annak bemutatását, hogy milyen sokféle élethelyzetben nyílik lehetőség a családok számára a valódi előrelépésre.

A konferencián ismertette tevékenységét több civil szervezet, köztük a fiatal családoknak helyi közösségeket szervező Szülők Háza Konzultációs Központ, az egyedülálló szülőket jogi, pszichológiai és más támogatásokkal segítő Egyszülős Központ, valamint a Kopp Mária orvos által alapított Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom.

Utóbbi képviseletében Pálfay Erzsébet alelnök azt mondta, senkit nem akarnak szülésre agitálni, céljuk éppen ezzel ellenkező: abban kívánják segíteni a párokat, hogy vágyaik szerint tudjanak gyerekeket vállalni.


(Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)