Andy Harris: Gazdasági szempontok miatt is növelni kell a népességet! - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Andy Harris: Gazdasági szempontok miatt is növelni kell a népességet!

Muhari Judit, fotó: Förster Tamás
2019. szept. 5. 15:38
Budapesti Demográfiai Csúcs

Az Amerikai Egyesült Államok kongresszusi képviselője azt mondta a III. Budapesti Demográfiai Csúcson, hogy Amerika nincs elszigetelve Európától az elöregedés szempontjából. A 65 éven felüliek száma megduplázódik 2060-ra, arányuk 16-ról 22 százalékra növekszik.

For the English version follow: Andy Harris: We must boost population numbers for economic reasons as well!

Andy Harris arra is rávilágított, hogy a várható élettartam folyamatosan nő országukban, így 2030-ban 2,5 amerikai dolgozó fog eltartani egy nyugdíjast.

– A várható élettartam 79,3 évre emelkedett, közben 1,72-re csökkent a reprodukciós ráta, pedig korábban 2,1 volt – jegyezte meg a kongresszusi képviselő.

A társadalombiztosítási kiadásokra néhány éve még 462 milliárd dollárt költöttek, tavaly már 731-et.

– Ez lassan fenntarthatatlan! Gazdasági szempontból a társadalmi piramis alján kell növelni a népességet, amit csak a születéssel lehet elérni. Azért, hogy a párok több gyermeket vállaljanak, örökbefogadási adóintézkedéseket vezettünk be, adókedvezményben részesülnek a gyermekükkel otthon maradó anyák. Amerikában a gyermekek 70 százalékát nem házasságban élő anyák szülték. Ez azért baj, mert a házasságon kívül született gyermekek rosszabb egészségügyi és tanulási mutatókkal rendelkeznek, jobban ki vannak téve annak, hogy fiatal korukban bűnözővé váljanak.

Végül Andy Harris kijelentette: minden döntéshozatalnál fel kell tenni azt a kérdést: erősíti vagy gyengíti a családokat!